20 apr. 2018 | 11:13

TEST Acer Nitro 5 cu AMD Ryzen – E timpul ca performanța să fie mai accesibilă

ACTUALITATE
TEST Acer Nitro 5 cu AMD Ryzen - E timpul ca performanța să fie mai accesibilă

Acer Nitro 5 e unul dintre laptopurile pe care compania le propune pentru gaming. În 2018, a trecut la AMD Ryzen. Sunt avantaje, fără îndoială, dar rămân și câteva probleme.

Ce a dus mereu tehnologia un pic mai înainte a fost concurența. Când n-ai cu cine să te întreci, atunci ajungi să nu faci lucruri mai bune, să încerci să impresionezi utilizatorii. Cam așa a fost cazul cu Intel. Practic, anii 2000 au fost marcați de creșterea mare a Intel și de stagnarea, ba chiar scăderea, AMD. Odată cu Ryzen, lucrurile se schimbă.

În 2017, am folosit prima dată un Acer Nitro 5 și am fost impresionat de două mari calități: ecranul (mat și cu o redare plăcută a culorilor, ceva ce n-am mai observat pe alte laptopuri) și tastatura. Dacă de pe MacBook aș vrea oricând să fie copiat touchpad-ul, de pe Nitro 5 aș vrea să fie copiată tastatura. Unde mai pui că e roșie, cu marcarea tastelor WASD, dar și cu o lumină roșie de dedesubt atunci când ai nevoie. Pe carcasa neagră a laptopului arată excepțională nuanța asta.

Bine, cele de mai sus sunt nuanțe, chestiuni de cum îi place fiecăruia. Mie îmi plac așa. La interior situația s-a schimbat de anul trecut. A trecut la AMD Ryzen cu grafică AMD (evident). Am vrut să fiu impresionat. Ba chiar eram pregătit, după ce am aflat despre procesoarele mobile AMD, doar că rezultatul final nu-i chiar senzațional.

Specificații pentru Acer Nitro 5 cu AMD Ryzen

  • Procesor: AMD Ryzen 7 2700U
  • Grafică: AMD Radeon RX560X (cu 4 GB de memorie RAM)
  • Stocare: 128 GB pe SSD + 2 TB pe HDD la 7.200 rpm
  • RAM: 32 GB
  • Greutate: aproximativ 2,3 kilograme
  • Conectivitate: trei porturi USB clasice (dintre care unul 3.0), un port USB-C, un HDMI, un cititor de carduri, un port Ethernet, jack pentru căști.

Ce are special un Acer Nitro 5 cu AMD Ryzen

Ei bine, ca design, laptopul e ca anul trecut. Un design ca fibra de carbon acoperă capacul și zona din jurul tastaturii, touchpad-ul e înconjurat de un dreptunghi roșu, iar celelalte elemente de design sunt fix la locul lor. Diferă doar interiorul, unde este procesorul celor de la AMD. Nu este cel mai portabil laptop, dar nu este unul pe care să-l cari după tine prin cafenele. E unul de gaming, iar la acest capitol ai putea spune că designul nu-i deloc rău, iar greutatea nu-i deloc mare.

Că tot e vorba doar de hardware aici, față de versiunea cu Intel, laptopul menține cei 32 GB de memorie RAM și trece la Ryzen 7. Acest procesor are patru nuclee și opt thread-uri, cu o frecvență de bază de 2,2 GHz și una de overclocking de 3,8 GHz.

PC Mark 10 Acer Nitro 5

Câteva cifre din PCMark10.

În perioada de testare a acestui Acer Nitro 5 am remarcat însă că nu-i mereu vorba doar de cât de puternic e hardware-ul, ci câte optimizări software există (chestiune arhicunoscută pe telefoane). AMD a ajuns cu procesoarele acestea noi la a doua generație și cred că abia de acum începe să se remarce pe piață.

Este o lume plină de “optimizat pentru Intel” sau pentru plăcile grafice Nvidia. De la programe de procesare foto și video până la jocuri video. Dacă tot vorbim de un laptop de gaming, am încercat să văd ce poate să facă și cât poate să ducă cu un Call of Duty: World War II. Aș vrea să umplu mai departe pagini intregi cu cifre, impresii și epitete, dar am abandonat tot experimentul după patru ore de încercat să fac lucrurile să meargă.

Odată descărcat jocul, eram informat la fiecare deschidere că n-am driverul bun. Cinci drivere mai târziu, tot nu era bun, dar jocul a pornit (cu setări mediocre). Jumătate de oră mai târziu și vreo cinci ckechpointuri atinse, s-a blocat, s-a închis, m-am trezit în fața unui desktop gol.

Poate n-a fost cel mai inspirat joc cu care să încep. Poate n-am testat în ultima vreme prea multe jocuri pe laptopuri. Partea mai proastă, pentru AMD, e că același joc n-are nicio problemă pe un Acer Nitro Black Edition cu placă grafică Nvidia și un procesor Intel vechi de două generații.

La ce e bun un laptop cu AMD (și, implicit, la ce e bun Acer Nitro 5)

Chiar dacă nu îți alegi tu procesorul pentru laptop, pe măsură ce vor fi tot mai multe alternative cu AMD Ryzen pe piață prețul va avea un cuvânt de spus. Da, modelele cu AMD sunt mai ieftine și raportul între preț și calitate e mult mai bun. De exemplu, acest Ryzen 7 2700U se apropie, în termeni de performanță, de seria i7 HQ de la Intel. Realitatea e însă că AMD îl poziționează mai degrabă ca alternativă la seria U, deci din prima e un câștig.

Din ce am observat în obiceiurile mele de folosire, se descurcă excepțional când vine vorba de procesare video sau foto (export din Lightroom, export din Premiere), dar asta vine cu prețul autonomiei. Nu că Intel ar sta mai bine, dar când AMD încă nu se apropie de nivelul acela de optimizare (în special pentru Windows 10) ca atunci când chiar e battery saver să fie economisire. Altfel, dacă nu ești niciodată prea departe de-o priză, pachetul acesta de AMD + Acer e remarcabil.

Încă un fapt remarcat de-a lungul perioadei de testare a fost că niciodată nu se încinge prea rău. Sigur, când sunt sarcinile care folosesc la maximum procesorul sau placa grafică, crește și temperatura, dar niciodată n-a fost atât de rău, cât să fie deranjant sau sesizabil (fără să verific).

[readmore]

Acer Nitro 5 a ajuns la final cu acest design. În 2019 e nevoie de ceva mai plăcut, cu margini mai subțiri, poate cu o mufă de încărcare pe USB-C. Altfel, sper să păstreze tastatura. Concluzia după două săptămâni de folosire a acestui laptop e că Intel are, în sfârșit, concurență și nu doar pe desktop. Partea și mai bună e că performanța e sesizabilă pe randare grafică, acolo unde și Nvidia a accelerat dezvoltarea în ultimii ani.

Urmează acum ani în care producătorii de software să optimizeze produsele lor și pentru AMD. Totodată, Microsoft să eficientizeze utilizarea de resurse în Windows. Până atunci, te poți bucura de un cost mai scăzut și de performanță mai mare.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele