Circulă de ani buni suspiciuni că firmele chineze ar oferi acces serviciilor secrete comuniste la datele pe care le stochează. Americanii profită de zvonurile astea pentru a interzice întâi tehnologiile, apoi telefoanele Huawei și ZTE. Pasul următor este că ar putea părăsi SUA și ar putea rămâne fără licența de Android.
[related]
Lucrurile s-au mișcat extrem de rapid anul acesta, mult mai rapid decât de obicei. Dacă ne uităm la știri, abia recent s-a anunțat că Huawei a depășit la vânzări Apple și a devenit locul doi mondial pe smartphone, după sud-coreeni (asta în septembrie 2017). Imediat după, devin aproape indezirabili în SUA.
Pe scurt, nu este nicio săptămână de la un anunț al Pentagonului care venea să interzică vânzarea de echipamente Huawei și ZTE lângă bazele militare. Acest lucru vine după ce au mai fost interzise furnizarea de echipamente telecom și vânzarea telefoanelor prin operatori. Huawei era aproape de un acord cu AT&T și Best Buy să înceapă să vândă telefoane, dar operatorul și retailerul american s-au retras brusc, abandonând planurile anul acesta.
Comisia Federală pentru comunicații din SUA (FCC) a anunțat că va lua măsuri speciale pentru ca Huawei și ZTE să nu poată deveni jucători majori pe piața americană. Șeful instituției, Ajit Pai, a acuzat companiile că ascund viruși și backdoors în routere, switch-uri și telefoane pentru a spiona cetățenii americani și afacerile americane. Și că acestea conferă acces serviciilor secrete la informații.
Dacă privești obiectiv, ori ai dovada că chinezii sau rușii fac asta, ori trebuie să presupunem că americanii fac și el la fel, de-aia au luat măsuri. Multe companii cunoscute au recunoscut că aveau acorduri cu NSA și CIA pentru spionarea americanilor. Au fost dezvăluiri fulminante, iar viața a mers mai departe fără schimbări importante. Nimeni nu își pune problema că Apple ar oferi backdoors pentru servicii, iar compania a negat deseori asta. Pe de altă parte, tehnologia există și este folosită tot mai des. Dar să revenim la companiile chineze.
Huawei este într-o situație mai bună, dar analiștii cred că va ieși complet de pe piața americană. „Sunt lucruri al căror curs nu îl putem schimba, oricât am vrea. Vom avea mai multă energie și timp pentru clienții noștri din restul lumii”, a spus Eric Xu, co-CEO al Huawei, citat de Forbes.
Situația ZTE este mult mai gravă, pentru că se pare că au vândut echipamente în țările aflate sub sancțiuni în SUA, posibil Coreea de Nord sau Iran. Acțiunile ZTE sunt retrase de la tranzacționare, iar pe 9 mai compania și-a închis și operațiunile din China. Fabricile sunt închise și produsele sunt retrase de la raft.
O măsură extremă care arată că zvonurile sunt adevărate. Dacă autoritățile americane cer companiilor din SUA să nu lucreze cu ZTE, asta înseamnă că rămân fără licență de Android. Iar interdicția anunțată este pe șapte ani. ZTE nu au un focus special pe smartphone-uri, dar au vândut 46 de milioane de terminale anul trecut și sunt în topul producătorilor.
Speculații au mai fost că ZTE și Huawei vor abandona Android și vor trece pe un sistem de operare propriu. Este posibil ca interdicția să le blocheze și accesul la variantele Android modificate, gen sistemul de operare OnePlus. Iar alternative nu prea mai există. Samsung avea Tizen, dar nici ei nu cred că au mai făcut telefoane pe platforma aia.
[related]
O publicație chineză a explicat că, din cauza sancțiunilor repetate ale americanilor, companiile chineze se pregătesc din 2012 să înlocuiască Android. Însă problemele sunt aceleași pe care le-au avut Microsoft și Nokia când au vrut să concureze Android sau iOS: nu există aplicații, nu există suport, chiar dacă telefoanele sunt foarte bune, fără Android nu se vor mai vinde.
Sistemul de operare dezvoltat de Huawei in-house, testat de angajați, este probabil bazat tot pe Linux, dar nu este la fel de bun precum Android, de aceea nu a fost lansat comercial. Deocamdată, oficialii Huawei au spus că se concentrează pe Android și că nu au de gând să lanseze acel OS prea curând. Însă nu știm ce sancțiuni ar putea aplica americanii companiei.
[readmore]
Rămâne de văzut ce se va întâmpla mai departe cu ZTE, care califică decizia americană ca fiind incorectă. Același lucru spun și rușii de la Kaspersky Lab, acuzați de americani că ar lucra cu serviciile secrete ruse. Iar americanii nu au produs nicio dovadă concretă privind acuzațiile lor.