24 apr. 2018 | 13:34

Chinezii de la Huawei vor să-ți citească emoțiile ca să te poată manipula

ACTUALITATE
Chinezii de la Huawei vor să-ți citească emoțiile ca să te poată manipula
Okdiario

Inteligența artificială poate face cam orice, de la detectarea bolilor până la prinderea infractorilor. Acum, AI își extinde raza de acțiune și va fi capabilă să-ți citească emoțiile.

Huawei intenționează să-și echipeze asistenții vocali cu o inteligență artificială capabilă să detecteze și să răspundă emoțiilor umane. Intenția este văzută cu ochi sceptici de mulți oameni. Asta pentru că e văzută ca o invazie a vieții private.

Compania chineză de telecomunicații Huawei încearcă să lanseze pe piață un telefon care să răspundă nevoilor emoționale umane cu ajutorul inteligenței artificiale. Nu e însă nicio noutate. Prezentul ne pregătește pentru un viitor în care tot mai multe dispozitive inteligente vor capta emoții și dispoziții umane, în raport cu anumite date și fapte.

Huawei pare să mizeze pe acest viitor. Compania a declarat pentru CNBC că intenționează să livreze în curând un software AI bazat pe emoții.

Emoția inteligenței artificiale este definită ca fiind capacitatea „obiectelor de zi cu zi de a detecta, analiza, procesa și răspunde la stările emoționale ale oamenilor”. Huawei intenționează să încorporeze această capacitate în sisteme de asistență vocală. Compania estimează că va interacționa cu 110 milioane de utilizatori zilnic.

„Vrem să oferim interacțiuni emoționale”, a declarat Felix Zhang, vicepreședinte de inginerie software la Huawei. „Credem că, în viitor, toți utilizatorii vor vrea să poată interacționa emoțional cu sistemul”.

Directorul departamentului de management al produselor din cadrul grupului de consumatori Huawei, James Lu, a declarat pentru CNBC că noul sistem ar funcționa prin conversații mai lungi, care vor face utilizatorul să se simtă mai puțin singur. El a adăugat că a planificat să ofere asistenților virtuali un înalt coeficient emoțional.

Cu toate acestea, intenția s-ar putea să nu fie primită la fel de bine cum speră compania. Luna trecută, Biroul Național de Statistică din China și Tencent Research a lansat un studiu în dezacord cu spusele Huawei. Se pare că 76% din chinezi au simțit AI ca o amenințare pentru intimitatea lor.

Desigur, e greu să-ți imaginezi ceva mai invaziv decât un lucru care-ți poate citi starea de spirit. Chiar și așa, viitorul pare inevitabil. Abilitatea de a ascunde emoțiile nu va mai exista pentru oameni. Tehnologiile pot detecta deja diferența dintre un zâmbet real și unul fals.