21 iun. 2018 | 11:47

Huawei, aproape de faliment dacă trece interdicția pentru Google

ACTUALITATE
Huawei, aproape de faliment dacă trece interdicția pentru Google

Google s-a lovit de furia angajaților săi după ce a fost dezvăluit că oferea unelte de inteligență artificială Pentagonului pentru proiectul cu drone militare. Acum, după ce compania a decis să nu reînnoiască contractul cu Pentagonul, se lovește de presiuni din partea republicanilor din cauza relației sale cu Huawei.

Într-o scrisoare adresată lui Sundar Pachai, CEO-ul Google, un grup de legislatori republicani au atras atenția asupra „parteneriatului strategic” a lui Google cu firma chineză, care a fost declarată ca fiind o amenințare la securitatea națională de către FBI.

În acea scrisoare i se cere companiei să reconsidere relația pe care o are cu chinezii, companie ce „are relații strânse cu partidul comunist chinez” și au amenințat că o continuare a relației de parteneriat dintre cele două firme ar putea fi o amenințare la securitatea națională și o amenințare pentru consumatorii americani.

Serviciile americane de informații, precum FBI-ul, au avertizat, fără a aduce dovezi, că Huawei, dar și alte companii de telecomunicații precum ZTE ar putea lucra pentru guvernul chinez. Chris Wray, directorul FBI, a declarat că dacă guvernul lasă ca americanii să folosească produse de la Huawei sau ZTE ar putea da puterea guvernului chinez de a spiona nedectat.

De ce autoritățile presează Google (în relația cu Huawei)

Ar putea exista și un alt motiv pentru care autoritățile americane atacă Google, din oftică. Autoritățile nu sunt fericite din cauza faptului că gigantul american a decis să nu mai reînnoiască contractul cu Pentagonul. „Vă îndemnăm să reconsiderați parteneriatul cu Huawei, în special deoarece compania dumneavoastră a refuzat recent să revină la parteneriatul pentru Project Maven cu Departamentul Apărării”, se arată în scrisoarea republicanilor.

Dacă cumva Google ar ceda presiunilor și ar înceta parteneriatul, compania chineză s-ar vedea izolată doar la piața din China, unde oricum serviciile americanilor sunt interzise. Practic, Huawei ar trebui să renunțe la Android și ar fi greu de crezut că un utilizator european ar vrea să cumpere și să folosească un telefon Huawei fără să aibă acces la Google, la Maps sau Play Store.

Totuși, Google spune că Huawei nu are de ce să-și facă griji. „Precum multe alte companii americane, noi avem înțelegeri cu foarte mulți producători de peste tot din lume, inclusiv Huawei. De asemenea, noi nu oferim acces producătorilor la datele utilizatorilor Google”, a declarat un reprezentat al companiei.

Reamintim că, în aprilie, au apărut primele informații despre conflictul americanilor cu ZTE și Huawei. Donald Trump a promis chinezilor că-i ajută și compromisul a fost o amendă imensă. Totuși, senatul american a decis să meargă însă până la capăt cu interdicțiile.