08 apr. 2018 | 19:07

Proiectul Riese al lui Hitler: tunelurile naziste secrete din Polonia

ACTUALITATE
Proiectul Riese al lui Hitler: tunelurile naziste secrete din Polonia

Evenimentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial nu se rezumă doar la război. Aliații și Germania nazistă au lăsat în urmă lor câteva lucruri care demonstrează asta.

La sud de Wroclaw, undeva la 80 de kilometri, sub cea mai veche destinație montană din Polonia – Munții Owl – se află un complex masiv subteran și un tunel construit de naziști. Scopul exact al acestor tuneluri nu este cunoscut și nici mărimea sa adevărată. Asta pentru că acest complex nu a fost niciodată finalizat.

Mai mult de nouă kilometri au fost excavați, însă numai o mică secțiune a fost întărită de oțel și beton înainte ca naziștii să fie scoși din regiune de către Armata Roșie sosită. Unii spun că tunelurile erau menite să servească drept sediu Führer, în timp ce alții cred că putea fi folosit ca o fabrică subterană de arme.

Construcția tunelurilor a început în 1943, ca răspuns la bombardamentele aliaților împotriva Germaniei naziste. Sursele germane sugerează că tunelul urma să fie transformat într-un imens adăpost subteran, care acoperă mai mult de 35 de kilometri pătrați, spre unul din sediul central al lui Adolf Hitler.

În plus, planificarea menționa că trebuia să fie folosit ca refugiu pentru conducătorii militară, dar și ca un loc sigur pentru anumite instalații industriale.

Munții Owl au fost aleși pentru refugiu datorită stâncilor sale dure, care asigurau o protecție suplimentară subterană împotriva raidurilor aeriene ale aliaților. Chiar și așa, progresul în ceea ce privește săpatul a fost lent. Mii de muncitori forțați din taberele din Uniunea Sovietică și Polonia au ajutat la construcția tunelului.

Condițiile de muncă au fost groaznice, epuizarea și înfometarea spunându-și cuvântul. Mortalitatea creștea pe zi ce trece din cauza bolilor, a malnutriției, a epuizării și a tratării gărzilor germane. Aproximativ 5.000 de sclavi au murit în acest proiect.

Momentan, sunt cunoscute șapte sisteme de adăposturi și tuneluri care alcătuiesc Proiectul Riese din Munții Owl. Designul este similar și corespunde altor sedii Führer subterane. Trei dintre acestea pot fi vizitate.