Gripa crește riscul de atac de cord
Un studiu sugerează că există o legătură între gripă și atacurile de cord. Partea proastă e că ne aflăm într-un sezon în care gripa face ravagii.
Potrivit studiului, oamenii sunt mai sensibili la un atac de cord sau la un infarct miocardic acut atunci când suferă de gripă. Cercetătorii au analizat 20.000 de cazuri în Ontario, Canada, care implicau adulți diagnosticați între 2009 și 2014. În mod surprinzător, au descoperit că 332 de pacienți au fost spitalizați și pentru un atac de cord.
Atunci când ai luat gripă, șansele de a avea un atac de cord sunt de 6,3 ori mai mari, spune Jeff Kwong, autorul principal al studiului. Kwong a declarat că atunci când cineva are gripă, corpul este suprasolicitat din cauza inflamației. Scăderea nivelului de oxigen și a presiunii sângelui măresc riscul formării de cheaguri în vasele de sânge care servesc inimii.
Kwong și echipa lui au observat că riscul unui atac de cord este de 6,3 ori mai mare în primele trei zile după ce ai fost diagnosticat și de 5,8 ori mai mare în primele patru zile după ce te-ai tratat.
Chiar și așa, aici intervine un alt factor. Deși toată lumea este expusă la un atac de cord dacă intră în contact cu gripa, riscul este mai mare la persoanele în vârstă, de peste 65 de ani. În plus, persoanele care au antecedente cu boli de inimă, ar trebui să ia măsuri de precauție pentru a preveni infecțiile respiratorii, în special gripa.
Partea proastă este de sezonul de iarnă 2017-2018 este unul cu multe cazuri de gripă. Răspândirea rapidă a virusului la începutul acestui an ar putea duce la o imunitate comunitare. Această formă de imunitate sugerează că atunci când suficiente persoane sunt vaccinate împotriva unei boli, cu atât mai greu va fi răspândirea germenilor. Acest lucru ar putea proteja persoanele care nu pot sau nu vor primi vaccinul.