VIDEO Grafenul comestibil te-ar putea scăpa de toxiinfecții alimentare
Probabil te-ai obișnuit deja cu faptul că grafenul e un material minune, cu o mulțime de potențiale aplicații, iar în viitor ai putea chiar să-l mănânci.
Despre grafen am scris deja în repetate rânduri, iar de fiecare dată e vorba despre un nou mod în care materialul minune ar putea fi pus la lucru. Ce gust ar avea acest material, însă? Probabil că asta s-au întrebat și cercetătorii de la Rice University când s-au gândit că ar fi bine să pună niște grafen pe pâine.
James Tour și echipa sa au început să investigheze moduri în care pot transfera grafenul pe alimente, cu ajutorul laserului, iar asta ar putea da startul unui nou trend, cel al electronicelor comestibile.
Tehnica de realizare a grafenului cu ajutorul laserului (LIG) se referă la crearea unui tip de spumă de grafen, care are la bază mici fulgi din același material. Această spumă poate fi aplicată apoi pe diverse materiale, cum ar fi hârtia sau chiar pâinea prăjită. Tehnica este de succes îndeosebi în cazul nucilor de cocos sau al cartofilor, ambele alimente având niveluri ridicate de lignină, un polimer organic complex.
”Inițial, materialul este transformat în carbon amorf, cu ajutorul unei pulsații laser; următoarele două pulsații transformă materialul în LIG, arată James Tour. Procesul durează doar o milisecundă și este realizat prin defocalizarea laserului, astfel că apar puncte care se suprapun pe măsură ce acesta își străbate traiectoria.
De ce ai vrea să mănânci grafen, chiar dacă e sigur? Conform lui Tour, asemenea elemente ar putea servi drept senzori care să arate parcursul hranei din locurile de producție până la tine acasă. De asemenea, ți-ar putea indica și dacă mâncarea pe care ești gata să o consumi e sigură sau dacă riști să faci o toxiinfecție alimentară. Dacă ai fost vreodată în situația asta, sigur ai vrut retrospectiv să știi ce ai mâncat atât de nasol încât ai zăcut apoi în pat.