09 mai 2018 | 13:15

Google îți propune o soluție de navigație futuristă cu realitate augmentată

ACTUALITATE
Google îți propune o soluție de navigație futuristă cu realitate augmentată

Google I/O 2018 a oferit contextul perfect pentru ca oficialii companiei americane să se laude cu cele mai noi creații. Unele dintre ele au fost actualizări previzibile la servicii pe care le folosești deja, altele au reușit să fie destul de futuriste.

Deși mulți dintre noi folosesc Google Maps pentru a ajunge dintr-un punct în altul, cei de la Google sunt de părere că există o soluție mai bună. De fapt, este vorba de o divizie a gigantului din Mountain View intitulată Aparna Chennapragada care a lucrat de ceva timp la dezvoltarea unui mecanism de navigație care profită atât de hărțile puse la dispoziție de Google, cât și de imaginile din Street View.

Noua soluție de navigație este intitulată VPS sau Visual Positioning System. Ideal mai ales pentru momentele în care te-ai ancorat într-o călătorie fără mașină, VPS te invită să-ți folosești camera de la telefon pentru a înțelege mai bine unde te afli și spre ce trebuie să mergi. Informațiile provenite de la cameră vor fi comparate în timp real cu fotografiile de pe Street View pentru a-ți determina locația exactă. După ce ai fost localizat, o săgeată va începe să plutească pe ecranul telefonului orientată în direcția spre care trebuie să mergi.

Din păcate, deși sistemul pare foarte util, mai ales în orașele aglomerate în care este greu să te descurci ca turist, nu avem o estimare pentru momentul în care va ajunge pe mobile. Cel mai probabil, după ce va fi finisat, va ajunge să fie incorporat într-un serviciu existent al Google. S-ar putea să fie implementat în Google Lens sau să reprezinte o funcție adițională din Google Maps.

În trecut, au existat mai multe tentative pentru aplicații similare care incorporează elemente de realitate augmentată pentru a te ghida. Blippar a lansat la finele anului trecut AR City pentru iPhone. VPS a făcut parte din Project Tango al celor de la Google. În orice caz, abia aștept să experimentez un astfel de sistem.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele