06 iun. 2018 | 12:39

ANAF a pus ochii pe Google și Facebook: cât de mari ar fi fraudele

ACTUALITATE
ANAF a pus ochii pe Google și Facebook: cât de mari ar fi fraudele

Google, Facebook și alte mari companii IT străine care activează în România au fost incluse pe lista de investigare a ANAF în urma suspectării de fraudă fiscală.

Principala cauză a acestei suspiciuni provine din faptul că Google ar putea declara venituri mult mai mici decât sunt în realitate, iar statul are de pierdut.

Fiscul din România a inclus Google pe această listă încă din 2016. Google a anunțat statul român că anul trecut a avut o cifră de afaceri de 18,8 milioane de lei (față de 16,8 milioane de lei în 2016 și 15,9 milioane de lei în 2015), dar un profit net de numai 988.055 de lei.

Valori similare a declarat și în anii precedenți: 886.016 lei în 2016 și 901.382 lei în 2015, precizează profit.ro. Veniturile Google în Romania sunt estimate însă în piață la 75-100 milioane de euro anual, în principal din publicitate.

Google, Facebook și alte companii din industria online sunt suspectate de mult timp de nereguli fiscale în dauna statului român. Din acest motiv, șeful Fiscului din 2016, Dragoș Doroș, a anunțat includerea acelor companii pe lista de investigare de către autoritățile de la București.

În toamna aceluiași an, ANAF a aplicat noi criterii de selecție pentru clasificarea marilor contribuabili la buget, din 2017, astfel încât companii cu nume sonore, firme mari, dar aflate în insolvență, precum și grupuri de societăți afiliate să fie administrate unitar.

Giganții industriei IT ar trebui, prin acea măsură, să primească o atenție sporită din partea statului, prin intermediul DGAMC, direcția dedicată marilor contribuabili.

România nu e singura țară cu care ar putea avea probleme. Google e suspectată și de autoritățile guvernamentale ale altor state din întreaga lume, mai ales că gigantul din Mountain View nu e deloc susceptibil de fente fiscale dubioase.

De exemplu, în 2016, Google, care e parte a grupului Alphabet, a transferat 19,2 miliarde de dolari într-o firmă paravan, înregistrată în Insulele Bahamas. Sună puțin ca un scenariu de tipul Panama Papers, dacă îți mai amintești.

Din cest motiv, reprezentanții câtorva state membre UE au cerut Comisiei Europene să impună niște metode impozitare diferite pentru companii ca Google, Facebook, Amazon și Apple.

Sursa citată precizează că Franța, Spania, Germania și Italia au avansat o propunere comună privind stabilirea unui impozit pe cifra de afaceri a acestor companii, în locul impozitului pe profit. La acest plan au aderat alte șase țări, respectiv Austria, Bulgaria, Grecia, Portugalia, România și Slovenia.

La începutul acestui an, Comisia Europeană că vrea să impoziteze veniturile marilor companii IT raportat la locul utilizatorilor, nu la sediul companiei, cu o cotă cuprinsă între 1 și 5%. Impozitatea vizează companii precum Google, Facebook, Amazon, dar și Twitter și Instagram.