08 mart. 2018 | 18:12

Ziua Internațională a Femeii: cum a devenit 8 martie un simbol în lume

ACTUALITATE
Ziua Internațională a Femeii: cum a devenit 8 martie un simbol în lume

Ziua Internațională a Femeii este o sărbătoare relativ modernă, menită să aducă în prim plan femeile din toate păturile sociale.

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în multe țări de pe glob. Ea aduce în prim plan realizările femeilor de pretutindeni, fără a se agăța de criterii etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice.

Cum a apărut Ziua Internațională a Femeii

Această sărbătoare a pornit de la mișcările forței de muncă din America de Nord și din Europa, de la începutul secolului 20. Prima oară a fost sărbătorită în 1909, în SUA, pe data de 28 februarie.

În 1910, s-a stabilit sărbătorirea Zilei Internaționale a Femeii, în cinstea onorării mișcării pentru drepturile femeii. Cu toate astea, nu s-a stabilit o dată exactă pentru celebrare.

În 1917, femeile din Rusia au început să protesteze și să țină greve pentru pâine și pace în ultima duminică din februarie (care cădea pe data de 8 martie în calendarul gregorian).

Din 1975, ONU a început să celebreze această zi pe data de 8 martie, iar de atunci așa a și rămas.

Astăzi, femeile au ajuns mai departe decât ar fi visat predecesoarele lor. Un studiu PwC desfășurat pentru a celebra Ziua Internațională a Femeii arată că un număr mai mare de femei decât oricând în istorie își urmează în mod activ obiectivele de carieră. De asemenea, mai multe dintre ele vor o transparență mai mare la locul de muncă.

„Potrivit sondajului, femeile din întreaga lume arată că sunt încrezătoare, ambițioase și își urmăresc în mod activ obiectivele de carieră – iar acest lucru este îmbucurător”, a explicat Ionuț Simion, Country Managing Partner, PwC România. „Liderii ar trebui să se concentreze asupra creării unui mediu în care atât femeile, cât și bărbații pot avea oportunități atractive de carieră și pot avea discuții deschise cu privire la ceea ce este necesar pentru a progresa”.

Cum sărbătorește Google Ziua Internațională a Femeii

Cei de la Google sărbătoresc și ei această zi. Ei celebrează adeseori figurile feminine proeminente ale istoriei, printre care inventatoare, oameni de știință, scriitoare, artiste și activiste. De data aceasta, s-au hotărât să pună în prim plan un alt grup la fel de important – femeile obișnuite.

Doodle-ul Google de astăzi a fost creat cu ajutorul a douăsprezece femei artiste din toate păturile sociale și culturale. Acestea și-au împărtășit poveștile personale într-o serie de ilustrații. Astfel, poveștile reprezintă câte un moment, o persoană sau un eveniment care a afectat viața artistelor.

Fiecare femeie spune o poveste diferită în ilustrații, însă poveștile lor sunt universale. Ele sărbătoresc astfel multitudinea de similitudini pe care femeile le împart, indiferent de unde vin acestea.

„Sperăm ca puterea combinată a cuvintelor și imaginilor să ajute să aducă aceste povești la viață într-un mod care să inspire sentimente de înțelegere, empatie și spirit”, au notat Lydia Nichols & Alyssa Winans, directori la International Women’s Day 2018.

Nichols și Winans au spus în declarația Google că proiectul a fost o călătorie incredibilă pentru amândouă, care le-a mișcat prin candoarea, intimitatea și curajul femeilor care au contribuit cu povești. „Traducerea acestor opere în peste 80 de limbi și transmiterea lor către o audiență globală înseamnă atât de mult pentru noi, și sperăm ca cititorii să își continue ziua simțindu-se la fel de inspirați ca noi”, au mai subliniat ele.

Deși Google prezintă doar 12 povești, femeile din toată lumea sunt invitate să posteze poveștile lor despre un moment, o persoană sau un eveniment cu hashtag-ul #HerStoryOurStory.

„Mulțumiri speciale povestitorilor, cititorilor și tuturor celor implicați în acest proiect pentru a sărbători o zi atât de importantă”, au mai spus Nichols și Winans. „Și nu în ultimul rând, mulțumim tuturor femeilor din viețile noastre care continuă să miște și să schimbe lumea cu poveștile lor”.