Google atacă Microsoft, dezvăluind o vulnerabilitate gravă din Windows 10

Google atacă Microsoft, dezvăluind o vulnerabilitate gravă din Windows 10

Au trecut doar câteva zile, de când oficialii Google au făcut publică o vulnerabilitate din Microsoft Edge ce nu va fi remediată prea curând. Acum, au publicat un document despre o gaură de securitate din Windows 10.

Între Google și Microsoft, a existat de foarte mulți ani o rivalitate stupidă, maifestată prin reclame încărcate de atacuri gratuite și gesturi din cauza cărora ajung să sufere utilizatorii. Marea problemă este că nu se va remedia prea curând. Cea mai recentă dovadă a acestui fapt s-a manifestat prin dezvăluirea de către Google a unei găuri de securitate în Windows 10, înainte să fie remediată de către gigantul din Redmond.

Cu alte cuvinte, o serie stufoasă de PC-uri ar putea avea de suferit în perioada următoare, pentru că cei de la Google nu avut chef să aștepte. Microsoft ia foarte în serios dezvăluirile de vulnerabilități și le remediază pe toate. Uneori însă, dezvoltarea unei soluții durează mai mult decât cele 90 de zile pe care le impune Google.

Mecanismul celor de la Google este deja previzibil. Dacă nu remediezi o vulnerabilitate ce ți-a fost sesizată vizavi de un software în maxim 90 de zile, aceea devine publică și toți utilizatorii programului tău riscă să aibă de suferit. În acest caz particular, a fost vorba de două găuri de securitate pe care Google le-a adus la cunoștința oficialilor americani în luna noiembrie a anului trecut. Una dintre ele a fost remediată cu ocazia Patch Tuesday, ziua din lună în care sunt lansate actualizări pentru Windows.

Cea de-a doua vulnerabilitate ține de posibilitatea unui utilizator obișnuit de Windows 10 de a deveni administrator pe sistem cu o relativă ușurință. Microsoft a listat acea problemă ca fiind importantă, dar nu critică, deoarece nu poate fi exploatată de la distanță. Cineva malițios trebuie să aibă acces fizic la PC-ul tău. Momentan, nu se știe cât va lua oficialilor din Redmond să remedieze problema, în contextul în care nici problema sesizată în Microsoft Edge la începutul săptămânii nu și-a găsit soluția.

Citește și: