04 sept. 2018 | 13:30

Aplicația Google care îți arată sosia din tablouri celebre

ACTUALITATE
Aplicația Google care îți arată sosia din tablouri celebre

Te-ai întrebat vreodată cu cine te asemeni dintre toate operele de artă existente din lume? Nu? Nu contează. Google a lansat o aplicație care-ți găsește „doppelgänger”-ul din artă.

Aplicația de la Google numită Art Selfie te ajută să găsești cu cine te asemeni dintre operele de artă existente în Google Arts and Culture.

Art Selfie este un experiment, care ia figura unei persoane dintr-un selfie și îi găsește un „doppelgänger” (geamănul non-biologic, o persoană care seamănă cu alta, fără să aibă o legătură de sânge) în operele de artă din galeriile Google Arts & Culture. Chiar dacă „geamănul” din picturi poate fi o surpriză, acesta este un mod foarte bun de a descoperi ceva nou. Art Selfie a fost pentru prima oară lansat în ianuarie 2018, fiind disponibil inițial în doar câteva țări. Începând de astăzi, acest experiment este la îndemâna întregului mapamond, inclusiv în România.

De la începutul anului, peste 78 de milioane de Art Selfie-uri au fost făcute. Dacă vrei să vezi cu cine te asemeni atunci trebuie să descarci aplicația Google Arts & Culture din Play Store. Deschide-o și derulează în jos până vezi butonul de „Art Selfie”. Mai departe, îți faci un selfie și gata, îți arată cu cine semeni.

Aplicația Art Selfie funcționează pe Android și iOS. Google nu utilizează poza realizată în cadrul acestui experiment pentru altceva, ci doar o păstrează până când termină căutarea și afișează rezultatele ei.

La baza Art Selfie se află tehnologia de învățare automată (machine learning) dezvoltată de Google. După ce persoana își face un selfie, fotografia este comparată cu fețele din picturile și obiectele de artă disponibile în colecțiile instituțiilor partenere Google Arts & Culture. După un scurt timp, utilizatorul va vedea rezultatul, alături de un procent estimat al gradului de asemănare estimat dintre portretul utilizatorului și cel din opera de artă. Un selfie poate astfel devenit un pas către descoperirea artei, prin mai multe informații despre pictura asociată, artistul care a semnat-o sau colecțiile muzeului în care este expusă.