27 iul. 2018 | 06:30

Controversa despre giulgiul din Torino care îi înfurie pe credincioși

ACTUALITATE
Controversa despre giulgiul din Torino care îi înfurie pe credincioși

Giulgiul din Torino este, probabil, cel mai controversat artefact. În timp ce creștinii consideră că aceasta este pânza în care a fost învelit Iisus Hristos când a fost pus în mormânt, numeroase studii contrazic ipoteza.

Giulgiul din Torino este o pânză de in care măsoară în jur de trei metri și care ar conține o imagine slab imprimată a unui chip de bărbat. Despre asta creștinii cred că ar fi Iisus.

O echipă de cercetători au declarat în urma unei noi investigații că giulgiul nu este veșmântul în care Iisus ar fi fost înmormântat. Savanții au concluzionat în Journal of Forensic Sciences că petele de sânge nu se potriveau cu cele ale unui cadavru care ar fi stat cu fața în jos.

De asemenea, ei spun că acestea nu coincid cu urmele pe care o persoană care a fost crucificată le-ar fi lăsat. Doctorul Matteo Borrini, cercetător la Liverpool John Moores University, a declarat că studiul a analizat modelul urmelor de sânge și alinierea acestora pe pânză.

El a lucrat împreună cu chimistul Luigi Garlaschelli, de la University of Pavia și au folosit probe reale și artificiale de sânge pe pânză.

Matteo Borrini spune că acesta este genul de muncă pe care polițiștii o fac mereu în timpul investigațiilor. Privind orientarea petelor, cercetătorii au căutat să vadă dacă „răstignirea” prezentă pe Giulgiul din Torino avea o formă specifică sau dezvăluia altă modalitate de execuție a romanilor.

Astfel, ei susțin că au descoperit că petele de sânge nu se potriveau cu niciun tip de răstignire. Acest lucru a sugerat că, probabil, cineva care stătea în picioare a fost folosit pentru a imprima celebrul tipar.

Borrini a explicat că dacă ar fi fost pânza unei persoane care a fost răstignită, petele de sânge de pe pânză nu ar fi fost atât de inconsistente.