08 ian. 2018 | 07:29

Câinii și oamenii au în comun un sentiment, deși nu e dintre cele mai bune

ȘTIINȚĂ
Câinii și oamenii au în comun un sentiment, deși nu e dintre cele mai bune

Multă vreme oamenii și-au pus întrebarea dacă animalele au sentimente și dacă sunt geloși când, în peisaj, apare altcineva. În special, acest lucru se citește în ochii câinilor.

Dacă ai un animal de companie, probabil că ți-ai pus de multe ori problema că atunci când nu-i mai acorzi atenție doar lui, acesta se confruntă cu un sentiment de gelozie. În ciuda dovezilor ambigue, oamenii de știință s-au străduit să studieze și să identifice emoțiile animalelor. După multe date analizate și studii efectuate, aceștia au ajuns la concluzia că cel puțin gelozia este o emoție „primordială” pe care patrupedele o au în comun cu stăpânii.

De multe ori, gelozia și invidia sunt confundate ca fiind una și aceeași, iar termenii sunt folosiți în contexte greșite. Invidia este o emoție cu două entități, care apare atunci când îți lipsește ceva, fie că e vorba de un atribut personale specific sau de un obiect pe care altcineva îl deține.

Pe de altă parte, gelozia apare într-un triunghi social și își face simțită prezența atunci când un „impostor” amenință o relație specială. Pentru ca o persoană sau un animal să simtă gelozie, trebuie să aibă capacitatea cognitivă de a recunoaște, la un anumit nivel, importanța unei relații și de a măsura potențialele amenințări care vin către această relație.

Majoritatea cercetărilor despre gelozie s-au desfășurat în jurul relațiilor sexuale și romantice, dar gelozia, poate apărea și în alte situații. Fie că e vorba de prieteni, membri ai familiei sau colegi, de clasă sau muncă, gelozia are mereu o portiță de intrare. De fapt, cercetările arată că sugarii la vârsta de șase luni au arătat gelozie atunci când mamele lor au interacționat cu un alt copil.

Acest lucru sugerează că gelozia este o emoție înnăscută, nu învățată, care a evoluat pentru a proteja orice tip de relație socială.

[readmore]

 

În 2014, cercetători de la Universitatea din California au modificat experimentele pentru sugari și le-au adaptat pentru câini. Ei au descoperit că patrupedele au devenit mult mai geloase  când proprietarii lor au interacționat cu un câine fals. O treime dintre câini a încercat să intre între proprietarii lor și câinele fals, iar un sfert dintre ei a sărit asupra câinelui fals.

Pentru câinii care nu au manifestat gelozie, cercetătorii suspectează că aceștia ar fi putut înțelege că animalele umplute nu erau câini reali sau că nu aveau legături foarte puternice cu proprietarii lor. Oamenii de știință au evidențiat și gelozia în maimuțele titi, o specie de primate monogame.