03 mai 2018 | 08:33

Astronomii au descoperit o galaxie ascunsă în orbita galaxiei Calea Lactee

ACTUALITATE
Astronomii au descoperit o galaxie ascunsă în orbita galaxiei Calea Lactee

Oamenii de știință au descoperit ceea ce arată ca o galaxie extrem de mică în orbita din jurul Căii Lactee, care până acum nu a fost detectată.

Numită Hydrus 1, galaxia se află la aproximativ 90.000 de ani-lumină de Pământ, între alți doi sateliți ai galaxiei noastre (Nori Magellanici mici și mari). Ea a fost descoperită folosind DECam (Dark Energy Camera), a telescopului Blanco din Chile. Lucrarea care descrie constatările, disponibile pe arXiv, a fost  condusă de Serghei Koposov de la Carnegie Mellon Univerity (CMU) din Pennsylvania.

Hydrus 1 este o galaxie pitic, descrisă ca fiind ultra-slabă. Este de numai 326 ani-lumină, comparativ cu Calea Lactee care e de 100.000 de ani-lumină. Este atât de mică încât ar putea trece drept un cluster globular, o colecție liberă de stele.

Aceasta a fost descoperită în cadrul Podului Magellanic, un flux de gaz. Fiind descoperită în constelația Hydrus, care înseamnă „șarpe de apă de sex masculin”, a fost descrisă ca un „șarpe de nori”.

Cercetătorii au descoperit că Hydrus 1 are stele care sunt relativ slabe în metal, similar cu alte galaxii pitice suspectate de acest lucru. Galaxiile sunt descrise ca „pitice” atunci când au aproximativ între 100 de milioane și câteva miliarde de stele, mult mai puține decât de cele peste 400 de miliarde de stele din galaxia noastră.

Echipa a remarcat, de asemenea, că galaxia se rotește. Astfel, este prima galaxie pitică ultra-slabă rotativă care a fost detectată vreodată. De asemenea, echipa a spus că, probabil, era dominată de materie întunecată, care poate fi ușor de studiat datorită proximității sale.

În momentul de față, conexiunea dintre Hydrus 1 și SMC (Large Magellanic Clouds) şi SMC (Small Magellanic Clouds) – cele două galaxii satelit a Căii Lactee – nu este destul de clară. Să sperăm însă că datele trimise de misiune Gaia, care a lansat recent o hartă uimitoare a stelelor din apropiere, ne-ar putea da niște indicii despre asta.