14 mart. 2018 | 16:34

Furtuna solară care va lovi Pământul sperie mai ales internetul

ACTUALITATE
Furtuna solară care va lovi Pământul sperie mai ales internetul
O reprezentare digitală a valului solar de particule.

O furtună solară va lovi Pământul. Nu e prima, nu e ultima și, ca toate celelalte, ar putea afecta sursele de alimentare cu energie electrică și sateliții.

La începutul lui martie, a fost înregistrată o explozie masivă în atmosfera Soarelui. Particulele de la această explozie sunt în drum spre Pământ. Sosirea acestei furtuni coincide cu formarea “fisurilor echinocțiului” din câmpul magnetic al Pământului, care se formează în jurul echinocțiilor din 20 martie și 23 septembrie, în fiecare an. Aceste fisuri slăbesc protecția naturală a planetei noastre împotriva particulelor încărcate.

Fenomenul ar putea afecta zone precum nordul Angliei și nordul SUA, inclusiv părți din Michigan și Maine. Totuși, va fi o furtună solară minoră (de nivel G1; cel mai ridicat nivel este G5).

Particulele încărcate magnetic în urma furtunii solare pot interfera cu mașinării de pe orbita Pământului, precum și de pe suprafața planetei, cum ar fi sistemele GPS și semnalele radio. De asemenea, ele pot afecta zborurile din cauză că perturbează câmpul magnetic al Pământului. În plus, acestea pot duce la formarea unor curenți în rețelele de energie electrică și pot, prin urmare, să afecteze resursele energetice.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (ANOA) a precizat că o furtună geomagnetică minoră este anunțată pentru 14 și 15 martie 2018 și că aurora produsă de aceasta poate fi vizibilă la latitudini mari. De asemenea, ANOA a adăugat că particulele, care provin de la izbucnirile solare care au avut loc pe 6 și 7 martie, ar putea provoca fluctuații slabe ale rețelei electrice și ar avea un impact minor asupra operațiunilor prin satelit.

Acesta nu este un fenomen neobișnuit, oamenii de știință au înregistrat doar în perioada august-octombrie a anului trecut, nu mai puțin de 82 de furtuni solare. De asemenea, în luna septembrie a anului trecut au avut loc două furtuni solare. Cea din urmă a fost cea mai puternică erupție solară din ultimii 10 ani. Radiațiile au fost atât de puternice atunci, încât au provocat întreruperi ale radio-ului, care au durat aproximativ o oră.