Fumatul de canabis nu duce la schizofrenie, deși poate ți s-a zis asta
Cei mai mulți consumatori de canabis au o stare de bine, de bucurie, atunci când fumează. Doar o mică parte dintre oameni au simptome psihice, ca suspiciunea sau paranoia.
Întrebarea la care mulți cercetători încearcă să găsească răspuns este dacă fumatul de canabis este asociat cu riscul de a dezvolta probleme psihice, ca schizofrenia. Desigur, consumul de canabis este obișnuit, în timp ce schizofrenia este relativ rară, afectând mai puțin de un procent din populație.
Chiar dacă consumul de canabis ar dubla riscul, peste 98% din consumatorii de canabis nu ar dezvolta schizofrenia. Deși mai multe studii sugerează că utilizatorii de canabis au un risc mai mare de a dezvolta schizofrenie, un punct cheie rămâne în mod firav disputat.
Din anii ’60, potențialul și ratele de utilizare ale canabisului au crescut în multe țări occidentale, iar acum piața este dominată de aceste plante. În cazul în care consumul de canabis ar fi o cauză a schizofreniei, ratele bolii ar trebui să crească și ele. Dar asta nu se întâmplă.
Deși acest subiect este des dezbătut de psihiatri, încă nu s-a găsit nicio relație cauză-efect între canabis și schizofrenie. Poate nu sunt suficiente înregistrări ale cazurilor de schizofrenie, care să arate o corelație solidă. În plus, alții optează pentru teoria conform căreia nu toate efectele urmăresc cauze.
De exemplu, deși obezitatea crește și este o cauză cunoscută a bolilor de inimă, riscul de a suferi boli cardiace letale este în scădere. Motivul pentru acest lucru este un al treilea factor: tratamentele pentru bolile cardiace s-au îmbunătățit și salvează mai multe vieți. Dacă potența canabisului este în creștere și ratele schizofreniei nu sunt, un al treilea factor similar poate explica acest lucru.
1.231 e utilizatori de canabis au vorbit despre experiențele pe care le-au avut. Au trecut întâmplările într-un tabel cu „experiențe plăcute” și „experiențe neplăcute”. Mai apoi au fost întrebați dacă vor continua să consume canabis sau dacă se gândesc să renunțe în viitor.
Cei care au raportat cele mai multe experiențe plăcute au continuat să folosească drogul și nu aveau intenția de a renunța la el. Cei care au avut experiențe psihotice mai profunde au încetat sau s-au gândit să renunțe în viitor. Experiența pe care o ai cu acest drog determină dacă vei mai consuma în continuare, indiferent de vârstă, sex, istoricul sănătății mintale sau alte droguri pe care le-ai mai utilizat.