06 feb. 2017 | 11:19

Uneltele folosite de FBI pentru a sparge iPhone-uri au ajuns pe Internet

ACTUALITATE
Uneltele folosite de FBI pentru a sparge iPhone-uri au ajuns pe Internet

În 2016, FBI-ul le-a ordonat celor de la Apple să deblocheze telefonul lui Syed Farook, unul dintre atacatorii de la San Bernardino, însă compania a refuzat asta.

De aceea, FBI a lucrat cu Cellebrite, o firmă israeliană specializată pe securitatea mobilă. Conform unui comunicat dat de aceștia, un hacker le-a spart un server, iar acum acesta a transmis o avertizare către Birou.

Datele publicate de hacker includ linii de cod ce par a fi din Universal Forensic Extraction Device, o aplicație a Cellebrite, ce poate fi folosită pentru a sparge iPhone-uri mai vechi, cum ar fi 5c, dar și dispozitive Android și BlackBerry.

Hackerul a dat un interviu anonim preluat și de engadget.com, în care a explicat că simpla existență a acestor unelte face inevitabilă apariția lor în public, unde pot fi folosite de oricine are cunoștințele tehnice necesare. ”Este important să demonstrăm că atunci când creezi astfel de unelte, acestea vor ajunge la public. Istoria acestor întâmplări ar trebui să fie deja evidentă”, mai spune acesta.

Hackerul susține că a preluat uneltele chiar de pe serverele Cellebrite, fiind capabil să ajungă la fișierele criptate și să le posteze chiar pe Pastebin. O parte din cod pare să fi fost preluat și din surse publice. Un reprezentant al companiei de securitate mobilă a declarat că fișierele ce au apărut pe internet nu includ și cod-sursă.

Tim Cook, CEO-ul Apple, a declarat că apariția unui astfel de software, de tip backdoor, reprezintă un mare pericol pentru siguranța publică.

Momentan, uneltele apărute pe internet nu includ și metodele prin care pot fi sparte și dispozitivele actuale, dar avertizarea hackerilor este reală: odată create, astfel de aplicații nu rămân private pentru prea mult timp.