30 mart. 2018 | 13:57

De ce dă Familia Regală statul român în judecată

Generalist
De ce dă Familia Regală statul român în judecată

După aproape cinci luni de la moartea Regelui Mihai, Familia Regală dă în judecată statul român. Despăgubirile pe care Casa le cere ating un milion de lei.

Neînțelegerile dintre Familia Regală și statul român sunt mult mai vechi. Procesul a fost deschis de Regele Mihai, iar acum este continuat de cele patru fiice moștenitoare și cea de-a cincea fiică Irina Walker, care și-a pierdut toate titlurile și privilegiile.

Astfel, Familia Regală cere statului român daune de un milion de lei pentru că nu îi permite să exploateze pădurile pe care le deține. Principesele Margareta, Elena, Sofia, Maria și Irina Walker se vor judeca cu Ministerul Apelor și Pădurilor. Magistrații Curții de Apel Oradea sunt cei care se vor pronunța în acest sens.

Casa Regală are în proprietate în jur de 1200 de hectare, administrate de Ocolul Silvic Regal Săvârșin în 2015. În total, familia fostului Rege al României deține 7.000 de hectare.

Moștenitoarele Regelui Mihai cer statului compensații care reprezintă contravaloarea produselor de masă lemnoasă pe care nu le pot recolta și alte sume cerute sub formă de dobânzi fiscale. Suma totală atinge un milion de lei pentru anul 2015.

În noiembrie 2017, Familia Regală a deschis procesul la Tribunalul Bihor. Asta pentru că autoritățile au refuzat să soluționeze cererea de avizare a actelor prin care a cerut ajutor statului român pentru anul 2015. Ajutorul ar fi însemnat compensații pentru pădurile deținute în arii protejate, care nu pot fi exploatate.

„Imposibilitatea exploatării se datorează faptului că aceste suprafețe sunt incluse în zone de protecție, iar proprietarul are interdicția de a exploata și utiliza resursele naturale, dar și de a exercita folosința asupra acestora într-un mod incompatibil cu scopul pentru care a fost constituită zona de protecție”, spune Rus Claudia, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Oradea.

Pârâții sunt Garda Forestieră Oradea și Ministerul Apelor și Pădurilor, iar prima înfățișarea va avea loc pe doi mai. Inițial, dosarul de despăgubiri a fost depus la autorități în 2015, atunci când s-a sesizat și neînțelegerea. Dar pentru că nu a fost soluționat, cele cinci fiice se adresează instanțelor.