Facturi mai mici în România: de când vei plăti mai puțin la telefon

Facturi mai mici în România: de când vei plăti mai puțin la telefon
Sursa foto: Răzvan Băltărețu/PLAYTECH

Autoritatea care reglementează telecomunicațiile în România a stabilit o dată de la care va reduce tarifele de terminare a apelurilor. Încă din octombrie 2017, Digi Mobil a pus presiune pe ANCOM ca să sincronizeze tarifele din România cu cele din UE.

ANCOM a spus că abia în 2018 ia în calcul recalcularea tarifelor. Cum suntem deja în a treia lună a anului, Autoritatea a venit cu precizări și cu o dată de la care vor fi aplicate anumite reduceri. ANCOM a agreat împreună cu industria de comunicaţii electronice reducerea cu 12,5% a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile, de la 0,96 eurocenţi/minut la 0,84 eurocenţi/minut.

Măsura este tranzitorie, până la finalizarea unui nou model de cost. Totuși, va fi aplicată de la 1 mai 2018. Odată cu această reducere a tarifelor între operatori, companiile vor fi motivate să opereze la costuri cât mai eficiente. Conform lui Sorin Grindeanu, președinte ANCOM, acest lucru ar trebui să încurajeze concurența și se va reflecta și în prețurile plătite de utilizatori pentru apelurile în rețelele mobile. Tariful tranzitoriu de terminare la puncte mobile nu va putea depăși 0,84 eurocenți/minut, de la 1 mai 2018 și până la data finalizării acestui nou model de cost.

Tariful de terminare reprezintă preţul plătit de un furnizor de servicii de telefonie operatorului în reţeaua căruia este terminat apelul efectuat de proprii utilizatori în reţeaua acestuia din urmă. Acest preţ se regăseşte în tariful perceput utilizatorului final care iniţiază apelul.

Până la finalizarea noului model de cost, ANCOM consideră că soluția potrivită este adoptarea tarifului tranzitoriu agreat pe 6 martie 2017. Soluția aceasta are avantajul că poate fi implementată mai rapid decât o eventuală actualizare a modelului de cost existent. Este o măsură temporară adecvată până la stabilirea tarifelor care vor rezulta dintr-un nou model de cost LRIC pur, care va include și tehnologia 4G/LTE.

Până la sfârşitul acestui an, ANCOM va revizui şi modelul LRIC pur de calcul al costurilor serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe și va stabili noi plafoane tarifare, pornind de la modelul existent, care nu necesită modificări substanţiale, fiind deja construit pe reţele de nouă generaţie.

[readmore]

Viitorul model de calcul al tarifelor va ţine cont de creşterea acoperirii reţelelor 4G/LTE din ultimii ani şi de creșterea substanțială a volumului de date. Acești indicatori vor conduce, probabil, la o diminuare a costurilor eficiente de furnizare a serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile.

Conform cadrului european de reglementare în domeniu, ANCOM urmează să notifice Comisia Europeană, Organismul Autorităţilor Europene de Reglementare în Domeniul Comunicaţiilor Electronice (OAREC) şi autorităţile naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește măsurile propuse. Comisia Europeană, OAREC şi celelalte autorităţi de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii şi observaţii în termen de o lună de la data notificării.

Citește și:
Sursa: ANCOM