Cea mai mare schimbare pentru Facebook o să fie când ne separă între bogați și săraci

Cea mai mare schimbare pentru Facebook o să fie când ne separă între bogați și săraci

Facebook vrea să dezvolte o tehnologie care să arate clasele sociale ale utilizatorilor, fără să fie măcar nevoie să știe venitul acestora.

Gigantul de social media vrea să știe cine face parte din clasa superiorară, cine din clasa mijlocie și cine din clasa muncitoare. Factorii după care va stabili aceste lucruri sunt statutul de proprietate a unui om, educația sa, numărul de dispozitive deținute și cât de mult timp petrece online. Așadar, dacă ai doar un dispozitiv și nu folosești internetul prea des, Facebook te va eticheta automat drept „sărac”.

Nu e greu de imaginat că Facebook va începe să categorisească și anumite locuri în care dai check-in ca fiind reprezentative pentru clasa ta socială.

Planul Facebook poartă denumirea de „Socioeconomic Group Classification Based on User Features”. De ce este nevoie de un asemenea sistem? Aparent, pentru a fi folosit de o terță parte, care va face reclamă la produsele și serviciile pe care le vinde oamenilor care se încadrează în anumite criterii de venit.

Mai exact, în filtrele pentru reclame este adăugată clasa – asta la puțin timp după ce au fost adăugate rasa și etnia, care momentan sunt „temporarily disabled”.

Facebook se consideră o companie morală. Cu toate astea, planul lor inspiră cu totul altceva. Ne duce cu gândul la „Black Mirror”, la discriminare și la guvernul chinez.

Această împărțire pe clase nu este prea departe de ideile guvernului chinez, de care ne speriam acum o lună. Acesta vrea să acorde cetățenilor un scor social. Astfel, va exista un Police Cl0ud, care va cuprinde cazierul, istoricul medical, rezervările de călătorie și comentariile din social media ale fiecărui cetățean, alături de buletinul și poza sa.

Oamenii vor primi și un scor social, bazat pe cât de demni de încredere îi consideră guvernul și cei din jurul lor.

Citește și:
Sursa: Endgadget