25 oct. 2018 | 14:30

Fabricile care absorb dioxidul de carbon din aer ar putea salva planeta

ACTUALITATE
Fabricile care absorb dioxidul de carbon din aer ar putea salva planeta

La începutul lunii octombrie, într-un oraș italian, o mică fabrică a început să absoarbă CO2-ul din atmosferă și să-l transforme în combustibil. În Squamish, Canada, o altă fabrică face același lucru. În Elveția, trei astfel de fabrici absobă dioxidul de carbon din atmosferă.

Aceste fabrici sunt administrate de două startup-uri specializate în tehnologia de a captura CO2-ul direct din aer.

Climeworks este unul dintre startup-uri care are deja o centrală construită în Islanda, fiind prima fabrică cu emisii negative de carbon. Acea fabrică elimină din atmosferă mai mult dioxid de carbon decât generează. Dioxidul de carbon capturat este injectat în pământ, unde se transformă în piatră.

Procesul tehnologic utilizat de Climeworks presupune captarea CO2 direct din aer. Modulele colectoare aspiră aerul într-un filtru de tip burete tratat cu substanțe chimice derivate din amoniac. Moleculele de CO2 aderă la acest filtru pentru ca ulterior acestea să fie eliberate prin încălzire. Frumusețea este că acel dioxid este refolosit.

O astlfel de fabrică ar fi foarte utilă nu numai că ajută la protejarea mediului înconjurător, dar și pentru că ar crea noi produse, noi joburi. O astfel de fabrică ar putea captura dioxidul de carbon pe care l-ar putea transforma în plastic sau combustibil.

Costul capturării carbonului ar putea fi mai ieftin decât se credea la început, undeva la mai puțin 100 de dolari pe tonă. Totuși, mult mai scump decât un baril de țiței, dar compania se așteaptă ca prețul să mai scadă în viitor și să fie la paritate cu cel al țițeiului. Companiile aeriene ar putea plăti pentru astfel de combustibil la fel de mult cum o fac în prezent.

Adoptarea utilizării carbonului capturat din aer pentru crearea de produse din plastic ar putea fi crescută dacă s-ar crea un stimulent și ar aplica o taxă pentru utilizarea combustibililor fosili pentru crearea de plastic.  Startup-ul Newlight face deja plastic din emisiile de dioxid de carbon numit AirCarbon.

Marile corporații ar putea să le ceară furnizorilor să folosească produse realizate din carbon capturat. Dacă un furnizor este amenințat că dacă nu reduce amprenta de carbon atunci Apple nu o să le mai folosească produsele atunci ar avea un stimulent pentru a folosi carbonul capturat.

„Acum este scump și dificil de capturat carbonul, dar este posibil. Aceste companii și tehnologii sunt unde erau bateriile acum 10 ani și unde era panourile solare acum 20 de ani. Asta este următoarea revoluție”, este de părere Julio Friedmann, cercetător la Center for Global Energy Policy în cadrul Universității Columbia.