24 apr. 2018 | 18:34

Salariile experților în inteligență artificială îți arată că ți-ai greșit meseria

ACTUALITATE
Salariile experților în inteligență artificială îți arată că ți-ai greșit meseria
Geenius

Experții în inteligență artificială sunt extrem de căutați. Din păcate, nu sunt foarte mulți, deci cererea nu este onorată. Așa se explică și salariile oferite de Elon Musk, care depășesc cu mult milionul.

Laboratorul de cercetare a lui Elon Musk OpenAI -organizație non-profit- își plătește experții în AI regește. New York Times a raportat că, în 2016, laboratorul l-a plătit pe cercetătorul Ilya Sutskever cu 1,9 milioane de dolari.

Expertul Ian Goodfellow a primit mai mult de 800.000 de dolari, în timp ce inginerul în robotică Pieter Abbeel a luat în jur de 425.000 de dolari.  Sutskever și Goodfellow au venit de la Google, în timp ce Abbeel a fost la Universitatea din California, Berkeley.

Salariile opulente sunt datorate cererii tot mai mari în expertiza AI, un domeniu în care nu mulți sunt calificați. Potrivit unui raport din decembrie 2017 al gigantului tehnic chinez Tencent, compilat de Institutul de Cercetare Tencent, există doar 300.000 de cercetători și practicieni AI. Asta deși cererea este de rândul milioanelor.

Nu e prima dată când New York Times scrie despre salariile imense ale specialiștilor în inteligență artificială. Un articol similar a apărut și în 2017. Doar că atunci, salariul a fost estimat de la 300.000 până la 500.000 de dolari pe an. Din păcate, lipsa talentelor în acest segment este aceiași.

Salariile curente oferite de giganții din domeniul tehnologiei atrag tot mai mulți specialiști de la universitățile de top și de la diferite instituții de învățământ. Asta face mult mai dificilă pregătirea unei generații viitoare care să răspundă cererii tot mai crescute ale expertizei AI.

Deși salariile oferite de Musk sunt orbitoare, există multe alte companii care investesc în experți. Google, Amazon, Apple, Facebook și Microsoft atrag mai mulți ingineri, deoarece le oferă opțiunea de a cumpăra acțiuni. Cum OpenAI este o organizație non-profit, nu se pune problema acțiunilor.

Chiar și așa, mulți sunt îngrijorați că deficitul de talente nu va fi atenuat în următorii ani. Astfel, situația se poate înrăutăți, ținând cont că implementarea AI este tot mai căutată. Furnizarea de talente pentru a răspunde acestei utilizări în expansiune nu va fi o sarcină ușoară, în special având în vedere anii necesari pentru pregătirea acestui nivel de expertiză.