23 nov. 2018 | 11:15

Descoperire istorică: planeta care are apa necesară vieții

ACTUALITATE
Descoperire istorică: planeta care are apa necesară vieții

Colectarea informațiilor detaliate despre exoplanete este o sarcină extrem de dificilă. De obicei, lumina de la steaua gazdă copleșește lumina exoplanetei, fapt care o face dificil de detectat cu telescopul.

O echipă de la Observatorul Keck care utilizează tehnologii de ultimă generație a reușit să depășească barierele observării exoplanetelor. Mai mult decât atât, a reușit să facă o descoperire impresionantă: a detectat prezența apei în atmosfera unei planete aflate la o distanță de 179 de ani lumină.

Sistemul solar face parte din constelația Pegasus, conține o stea numită HR 8799 și planetele sale: HR 8799 b, c, d și e. Steaua în sine este veche de 30 de milioane de ani și se remarcă din mai multe motive, printre care și proprietățile sale bizare.

În 2008, oamenii de știință au anunțat că au observat în mod direct trei exoplanete în jurul stelei – HR 8799 b, c și d – cu ajutorul telescoapelor Keck și Gemini. Mai târziu, în 2010, au anunțat descoperirea cele de a patra planete, HR 8799 e.

Cel mai nou anunț se bazează pe lucrarea din 2008, iar astronomii din spatele studiului spun că descoperirea este „o piatră de temelie” pentru a înțelege mai bine exoplanetele.

Observațiile sunt legate HR 8799 c, care este un gigant gazos, cu o masă de aproximativ șapte ori mai mare decât Jupiter, care-și orbitează steaua la fiecare 200 de ani. Noile rezultate au confirmat prezența apei în atmosfera acesteia și au demonstrat lipsa de metan. Constatările au fost publicate în Jurnalul Astronomic, autorul principal fiind Ji Wang, fost doctorand la Caltech și profesor asistent la Universitatea de Stat din Ohio.

Până în prezent, astronomii au analizat mai mult de o duzină de exoplanete, dar HR 8799 este primul sistem cu mai multe planete care a fost direct observat. Dar imaginile sunt doar primul pas în acest studiu, deoarece pot fi utilizate pentru analizarea compoziției chimice din atmosferă.