Elon Musk a rebotezat racheta care ne va duce pe Marte
Big Falcon Rocket, racheta uriașă la care SpaceX, compania lui Elon Musk lucrează, va avea un nou nume.
Big Falcon Rocket e un proiect care îl va costa pe Elon Musk aproximativ cinci miliarde de dolari. Se pare că antreprenorul n-a fost prea mulțumit de numele pe care îl dăduse deja rachetei, astfel că s-a gândit să îl schimbe. În cadrul unui tweet postat recent, acesta a menționat că viitoarea rachetă se va numi Starship, sau cel puțin o parte din aceasta.
Astfel, porțiunea efectivă de navetă spațială, unde vor fi găzduiți astronauții, va fi cunoscută ca Starship. Porțiunea secundară, cea care propulsează naveta în spațiu, se va numi Super Heavy.
Technically, two parts: Starship is the spaceship/upper stage & Super Heavy is the rocket booster needed to escape Earth’s deep gravity well (not needed for other planets or moons)
— Elon Musk (@elonmusk) November 20, 2018
Big Falcon Rocket, sau Starship, așa cum ar trebui să ne referim la aceasta de acum, e gândită pentru a fi o navă spațială interplanetară. Totuși, așa cum subliniază un comentator la postarea lui Musk, ”cât timp Starship nu va fi trimisă către un alt sistem solar, nu ar trebui să se numească astfel”. Musk a comentat și a afirmat că versiuni ulterioare ale acestei navete spațiale vor ajunge și către alte stele. Cea mai apropiată de noi este sistemul Alpha Centauri, la aproximativ 4,3 ani-lumină de Pământ.
Racheta imensă a SpaceX încă nu a fost construită; e în fazele timpurii de dezvoltare. Mai are mult până să ajungă realitate, însă, mai ales că doar 5% din resursele companiei se îndreaptă către acest proiect.
Totuși, compania a făcut ceva progrese. Yusaku Maezawa, un antreprenor japonez, s-a înscris deja pentru a fi primul cetățean de rând care să meargă în jurul lunii cu Starship. Călătoria ar trebui să aibă loc relativ devreme, iar cele mai optimiste scenarii menționează 2023 ca anul lansării. Racheta ar trebui să aibă 118 metri lungime în total și ar putea transporta încărcături de până la 100 de tone spre Marte.