Vaccinul experimental pentru Ebola a ajuns la medici și începe testarea
Congo a început să administreze personalului medical din nord-vestul orașului Mbandaka un vaccin experimental pentru Ebola. Iar asta se întâmplă deoarece se crede că un focar al virusului a ucis 26 de persoane la începutul lunii aprilie.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține vaccinările și le vede ca pe o „schimbare de paradigmă” în lupta împotriva bolii care a ucis mai mult de 11.3000 de persoane într-o epidemie din Africa de Vest, între 2013 și 2016.
OMS trimite mai mult de 7.540 de doze de vaccin către țara din Africa Centrală. Dintre acestea, 540 au fost alocate pentru Mbandaka, un oraș cu aproximativ 1,5 milioane de locuitori, unde au fost confirmate patru cazuri de Ebola.
În cadrul unei ceremonii la care a participat și ministrul sănătății Oly Ilunga Kalenga, medici echipați cu salopete albastre și mănuși de cauciuc au administrat vaccinul VSV-EBOV dezvoltat de compania americană Merck. Acțiunea marchează începutul unui efort complex de opri virusul, înainte ca acesta să devină incontrolabil.
Celelalte vaccinuri vor fi administrate personalului medical la un spital din apropiere, iar persoanele care au avut contact cu pacienții infectați vor veni mai târziu. Ministrul sănătății a declarat că aceasta este doar o nouă fază a luptei și că vor continua să monitorizeze cazurile.
Ebola cauzează febră hemoragică, vărsături și diaree și se răspândește prin contactul cu fluidele corporale ale unei persoane infectate. În momentul în care se diagnostichează un caz nou, toți oamenii care au intrat în contact recent cu pacientul sunt urmăriți și vaccinați pentru a împiedica răspândirea bolii.
Din cele 46 de persoane suspectate că ar avea Ebola, 26 au murit. Conducerea anterioară a OMS a fost puternic criticată pentru reacția sa lentă la epidemia care a început la sfârșitul anului 2013. Atunci, OMS nu a convocat o întâlnire de urgență pentru acest focar până în august 2014.