Dosarul Mineriadei din 1990 are primul termen, după 28 de ani
Dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990 are primul termen astăzi, la aproape 28 de ani de la violențele din Piața Universității.
Mineriada din iunie 1990 rămâne cea mai neagră pagină din istoria post-decembristă și destul de zbuciumată a României. 28 de ani mai târziu, pe morți nu i-a mai adus nimeni înapoi, iar pe responsabili nu i-a tras nimeni la răspundere. Minerii s-au întors în Valea Jiului, unde urmau să rămână și fără locuri de muncă ani mai târziu, iar alții s-au întors în fotolii, fie ele de președinte, de prim-ministru sau de alte funcții înalte din stat.
Cel mai important inculpat din dosarul Mineriadei este fostul președinte al României, Ion Iliescu. Sigur n-ai uitat osanalele dedicate de Iliescu minerilor la Romexpo, unde azi te duci la concerte, la târguri de nunți sau la alte expoziții. Tot acolo aplaudau frenetic minerii care, cu una-două zile înainte, plantau panseluțe în gurile studenților.
Mai târziu decât mai devreme, astăzi avem o primă speranță că poate se mai face dreptate. S-ar putea ca unii să nu prindă finalul din Dosarul Mineriadei, dar pentru unii sigur justiția va avea ceva de spus.
„Inculpații au decis organizarea și coordonarea unui atac generalizat și sistematic lansat asupra unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității, precum și a populației municipiului București, atac în care au fost implicate forte armate ale MI, MapN, SRI, precum și peste 10 mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării”, spunea Marian Lazăr, procuror la Secția Parchetelor Militar.
Oficial, patru oameni au murit la Mineriadă, iar mai bine de alți 1.400 au primit ”ce meritau” pentru că au fost golani și legionari în Piață. Acum, rămâne să vedem când și ce pedepse vor primi Ion Iliescu, Petre Roman, Miron Cozma, Virgil Măgureanu, Adrian Sîrbu și Gelu Voican Voiculescu.