09 feb. 2018 | 18:25

Dosarul Microsoft: licențele pentru școli au fost cumpărate degeaba

ACTUALITATE
Dosarul Microsoft: licențele pentru școli au fost cumpărate degeaba

Dosarul Microsoft va fi o pată neagră în istoria DNA și a luptei anticorupție în România. Ultimele precizări arată că unele licențe au fost cumpărate fără să fie nevoie de ele.

Licențele de Windows achiziționate de Guvernul României au fost ilegale, deoarece computerele aveau deja sisteme de operare, conform rechizitoriului DNA. Pe 9 februarie, Direcția a spus că extinderea contractului pentru licențele Microsoft, achiziționate de la Fujitsu Siemens Computers, a fost mai mult decât inutilă.

Respectivele computere din școli aveau deja sisteme de operare Microsoft. Astfel, între programele prestabilite ale calculatoarelor și cele achiziționate de Guvernul României s-a produs o suprapunere. „Această împrejurare dovedește că nu se justifică achiziția din sursă unică, dat fiind că respectivele licențe puteau fi cumpărate la un preț mult mai mic”, se arată în rechizitoriul citat de Mediafax. Procurorii afirmă că scopul extinderii contractului a fost de a favoriza Fujitsu Siemens Computers, divizia din Austria.

Necesarul de licențe Microsoft trebuia să fie bazat pe un raport la nivelul Ministerului Educației și Cercetării. Acesta ar fi arătat concret situația calculatoarelor utilizate, situația licențelor preinstalate pe calculatoarelor achiziționate și situația produselor Microsoft compatibile. Astfel, dosarul Microsoft se complică și arată o extindere a legăturilor corupte între structurile statului și intermediari privați.

Mihaiela Iorga, procuror responsabil de instrumentarea dosarului Microsoft, a declarat că nu își reproșează nimic în situația asta. Din partea ei era așteptată o explicație cu privire la situația care a dus la clasarea cazului. „Prescripţia trebuie să ştii să o calculezi şi trebuie să stabileşti corect momentul consumării infracţiunii, momentul epuizării infracţiunii. […] Eu, până la momentul la care am predat dosarul, mi-am făcut treaba. […] ar fi trist să clasezi cauza pentru dorinţa de a face rău cuiva”, a spus aceasta conform sursei citate.

În cazul școlilor, extinderea contractului comercial de licențiere pentru produse educaționale Microsoft s-a efectuat în condiții nelegale. Asta pentru că nu a existat o analiză proprie a necesarului de licențe Microsoft pentru produsele educaționale și nici a prețului. După cum susțin procurorii DNA, s-a produs o suprapunere între licențele existente cu cele ce urmau să se achiziționeze.

Fotografia din deschidere este a lui Eric Iles via Flickr.