23 sept. 2018 | 08:27

Cum ar putea deșertul Sahara să devină un fel de oază

ACTUALITATE
Cum ar putea deșertul Sahara să devină un fel de oază
phys.org

O echipă de oameni de știință vor să transforme dramatic deșertul Sahara. Ei spun că munca lor susține părerea potrivit căreia deșertul ar putea fi schimbat datorită surselor regenerabile de energie.

Cercetătorii au descoperit că acțiunea turbinelor eoliene ar putea dubla cantitatea de precipitații din regiune. Panourile solare au un impact similar, deși acționează diferit.

Ei s-au axat pe o zonă de nouă milioane de km pătrați și au explicat ce s-ar întâmplat dacă aceasta ar fi acoperită cu surse regenerabile de energie. Potrivit acestora, o instalație masivă în deșert ar genera o cantitate de patru ori mai mare decât consumul de energie anual al lumii.

„Rezultatele modelului nostru arată că instalațiile masive de panouri solare și eoliene ar dubla precipitațiile”, a declarat autorul principal al lucrării dr. Yan Li, de la Universitatea din Illinois.

Cel mai important rezultat ar fi că porțiunile de vegetație ar crește cu aproximativ 20%. În regiunea semi-aridă din sudul Saharei, numită Sahel, media precipitațiilor a crescut cu 1,12 mm pe zi, în cazul în care erau prezente turbine eoliene, potrivit modelului cercetătorilor.

Ei au spus că aprecierea prevăzută de modelul lor ar duce la îmbunătățiri substanțiale în agricultură și vegetație, lucru care s-ar traduce printr-o producție mai mare de animale.

Cercetarea se adresează în special zonelor din Sahara care au unele dintre cele mai uscate regiuni din lume. De asemenea, aceste regiuni se confruntă cu o creștere a populației și a sărăciei, iar studiul vrea să ajute la provocarea continuă a susținerii rezervelor de energie, apă și alimentație.

Autorii s-au uitat și la alte deșerturi din diferite părți ale lumii, dar au constatat că impactul asupra precipitațiilor și vegetației a fost mai mic. Ei le transmit investitorilor că avantajele instalării acestor surse de energie regenerabilă ar fi enorme pentru societate și ecosisteme.