Declarația unică a intrat în vigoare: cât și până când trebuie să plătești
Ordonanța de urgență care privește Declarația unică a intrat în vigoare. Toate persoanele vizate de acest act normativ o pot depune fizic sau online.
OUG pentru declarația unică a fost publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial și vizează impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice care realizează venituri extrasalariale. Declarația unică are rolul de-a comasa formularele D200 – veniturile realizare în România, D201 – veniturile realizate din străinătate, D220 – venitul estimat, D221 – norme de venit – agricultură, D600 – venitul bază pentru CAS, D604 – stabilire CASS persoane fără venit și D605 – stopare CASS persoane fără venit.
Declarația unică va fi depusă o singură dată pe an. În 2018, se va depune până la data de 15 iulie, iar plata se va efectua până pe 31 martie 2019.
Persoanele fizice care estimează că realizează venituri extrasalariale, aflate în sfera declarației unice, vor calcula singure impozitul datorat și vor stabili dacă datorează asigurări sociale. Astfel, rămân în sfera depunerii declarației veniturile obținute din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, piscicultură și sivicultură și drepturile de proprietate intelectuală, atunci când acestea sunt impozitate în sistem real.
Cum faci calculele și ce noutăți aduce declarația unică
Odată cu declarația unică, cota de contribuție este de 25% și se aplică la venitul net ales de tine. Acesta trebuie să fie egal cu 12 salarii de bază brute pe țară, adică 22.800 lei pe an. Dacă te încadrezi în acești termeni și ești persoană fizică vei datora CAS pentru anul în curs. În schimb, dacă calculul tău este sub suma de 28.000 lei, nu vei plăti CAS.
Proiectul aduce noutăți în privința plății, respectiv a reținerii la sursă a contribuțiilor. Astfel, în cazul celor care obțin venituri din drepturi de autor sau și-au dat terenul în arendă, nu este obligatorie depunerea declarației. Impozitul pe venit și contribuțiile pentru pensii și sănătate vor fi reținute de plătitorul de venituri, care va trebui să depună formularul 112.
[readmore]
Potrivit noilor reglementări, persoanele fizice care obţin venituri din drepturi de autor și sunt salariate în acelaşi timp, vor plăti contribuții doar pentru salariu. În cazul drepturilor de autor, din venitul brut se scad cheltuielile forfetare de 40%, apoi impozitul de venit de 10% și se aplică procentele pentru contribuții. Declarația unică va fi depusă doar în cazul în care persoana respectivă are mai multe contracte de drepturi de autor.
Ministerul Finanțelor Publice a stabilit și un sistem de reduceri: 5% pentru cei care depun declarația unică online până pe 15 iulie 2018 și plătesc integral până pe 15 martie 2019, 5% pentru cei care plătesc integral până la 15 decembrie 2018 și 10% pentru cei care depun declarația online până la 15 iulie 2018 și plătesc până la 15 decembrie 2018.