01 feb. 2018 | 16:25

Declarația 600: noul Guvern încă nu știe cum s-o rezolve

ACTUALITATE
Declarația 600: noul Guvern încă nu știe cum s-o rezolve

Dacă faci bani prin contracte pe drepturi de autor, declarația 600 a fost bătaia de cap a începutului de an. A fost schimbat guvernul, problemele rămân cu formularul 600 pe care încă nu e clar cum îl vor folosi ANAF sau românii.

Declarația 600 e ca o piatră de moară lăsată de vechiul Guvern pentru actualul. A fost unul dintre subiectele fierbinți din ianuarie și se pare că abia prin aprilie va fi soluționată. Acum, noul ministru al Finanțelor trebuie să vină cu o rezolvare fezabilă pentru declarația 600.

Liviu Dragnea a declarat pe 22 ianuarie că a cerut amânarea depunerii formularului 600 până la 1 martie. Atunci a mai zis că „[facem asta] pentru a le da posibilitatea ca în perioada următoare să meargă până la eliminarea declaraţiei 600″. Noul Guvern, condus de Viorica Dăncilă, a adoptat pe 31 ianuarie Ordonanţa de Urgenţă pentru prelungirea termenului de depunere a declaraţiei 600 de la 31 ianuarie până pe 16 aprilie (luni – n.r.).

Ministerul Finanţelor are, astfel, la dispoziție niște timp ca să găsească o soluţie permanentă pentru formularul 600. Totuși, rămân neclarități și cea mai mare e că, tot în această perioadă, respectiv până la finalul lui mai, persoanele cu venituri din activități independente trebuie să depună și declarația 200 pentru veniturile obținute anul trecut. În acest sens nu este clar cum va fi depus un singur formular când termenul pentru declarația 600 va fi 16 aprilie, iar cel pentru formularul 200 e 25 mai.

Declarația 600: termenul ei limită nu pică bine cu datele limită de plată

În toată dezbaterea cu declarația 600, rămâne și problema actualelor scadențe pentru plata asigurărilor sociale. Plățile sunt făcute în patru rate egale până în data de 26 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 21 decembrie. Astfel, termenul de depunere pentru formularul 600 e 16 aprilie, dar data de plată e 25 martie. După cum arată calendarul, cea din urmă vine prima și intri într-un paradox.

Neplata sumelor la aceste date scadente duce la obligația plății de dobânzi și penalități de întârziere.

Altfel spus, fără declarația 600 depusă, ANAF nu poate emite decizia de impunere. Mai departe, -persoanele fizice n-au cum să achite nicio contribuție pentru pensii și sănătate fără decizia de impunere. Totodată, ANAF nu poate încasa bani fără justificare, adică în lipsa deciziei de impunere.

Declarația 600 trebuie rezolvată de ministrul Finanțelor

Pe 29 ianuarie, după audierea în comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Eugen Teodorovici, noul ministru al Finanțelor, a afirmat că Declaraţia 600 ar putea fi unită cu Declaraţia 200. Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut lui Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, să prezinte soluţia pentru rezolvarea problemei cu formularul 600. „Îmi doresc ca miercuri (31 ianuarie – n.r) să adoptăm actele normative necesare pentru a pune capăt discuţiile îndreptăţite care au avut loc în spaţiul public referitor la acest subiect”, a declarat Dăncilă. Pe 30 ianuarie, ministrul de Finanţe a spus că românii nu mai trebuie să depună Formularul 600, în condiţiile în care Guvernul va găsi soluţii în acest sens.

Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică, în urmă cu o săptămână, proiectul de OUG care amână până la 1 martie termenul de depunere a Declaraţiei 600. Actul normativ are un articol unic care modifică două alineate din Codul Fiscal. „Articol unic – Termenul prevăzut la art.148 alin.(3) şi art.170 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, se prorogă până la 1 martie 2018”, se arată în document.

Formularul 600 ar putea fi un semnal pentru alte noutăți

Trebuie să ții cont însă că se discută ca plata CAS și CASS să fie făcută o dată pe an, nu în patru tranșe ca acum. Aici ar putea fi o informație care arată că nu contează că noul Guvernul a uitat să amâne termenul de plată pentru martie 2018.

Dacă n-ai înțeles până acum de ce declarația 600 a cauzat atâtea discuții, ei bine, trebuie să știi că totul a pornit de la impunerea unor persoane în 2018 contribuţii la CAS şi CASS, indiferent de veniturile obţinute în acest an. Condiţia e (era?) să fi avut în 2017 venituri de acest tip peste plafonul de 22.800 de lei pe an.

Informații despre formularul 600 ai și pe site-ul ANAF, unde ar trebui să poți depune declarația 600.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele