De ce Putin se laudă cu arma hipersonică pe care o vor și americanii
Vladimir Putin a ținut un discurs la Moscova, pe 1 martie, care a stârnit controverse. El a vorbit despre un nou tip de armă care poate trece de scuturi antirachetă.
Pe 1 martie, Putin, în discursul său, a arătat un clip din 2015 despre cum arme nucleare ar putea ajunge în America. Discursul a atras mai mult atenția, deoarece Putin a vorbit despre o nouă categorie de arme pe care țările care dezvoltă arme nucleare doresc să le construiască: niște rachete hipersonice foarte precise, cu rază lungă de acțiune. Recent, Rusia a prezentat și prima demonstrație cu noul tip de armă.
Ce sunt rachetele hipersonice și de ce sunt văzute drept „arme ideale”? Ei bine, rachetele hipersonice pot călători de cinci ori mai rapid decât viteza sunetului și pot zbura mult mai jos decât rachetele balistice tradiționale. Printre principalele avantaje ale acestora se numără: pot lovi adversarul în doar câteva minute, traiectoria joasă le permite să zboare mult mai departe decât cele clasice și sunt foarte ușor de manevrat.
Acest tip de rachetă este propulsată cu ajutorul unui tun electromagnetic, care folosește forțele electromagnetice în locul prafului de pușcă. Astfel, el oferă o distanță și o putere mai mare de acțiune, iar de aici vine și interesul lui Putin pentru dezvoltarea unei astfel de arme.
Putin a vorbit despre o rachetă hipersonică numită Sarmat, care încă nu este operațională, dar el a subliniat că aceasta are capacitatea de a purta o gamă largă de focoase nucleare și că evită sistemul occidental de scut antirachetă. Președintele Rusiei nu a precizat când aceasta va fi gata.
În schimb, el a spus că cercetătorii lucrează la Kinjal, ultima versiune a unei rachete pe care o dezvoltă din 1980. Despre aceasta el a menționat că poate livra atât bombe nucleare cât și bombe convenționale, la o distanță de mai mult de 1.900 de kilometri.
Pe lângă America, China și Rusia mai sunt și alte state interesate de aceste rachete, precum Franța și India. Cu toate acestea, niciunul dintre state nu a reușit să construiască una, ba, din contră, au ajuns să înregistreze niște eșecuri spectaculoase.
În august 2014, armata americană a distrus intenționat un prototip de armă care zbura aiurea peste golful Alaska. De asemenea, testele rușilor și ale chinezilor au eșuat. Ca fapt divers, America a investit masiv în dezvoltarea acestor arme. Peste 85 de milioane de dolari au fost în 2017, pe când în 2018 DARPA a primit circa 108,6 milioane de dolari pentru cercetare. Anul viitor, după tot discursul Rusiei, DARPA vrea să ajungă la circa 256 milioane investiție.
În timp ce americanii au anunțat în noiembrie că au finalizat cu succes testul unui prototip de rachetă hipersonică, va mai dura destul de mult până la finalizarea acestui proces. Până atunci, Putin și Rusia vor folosi timpul ca să dezvolte propaganda.