13 nov. 2018 | 14:27

Cât costă viața ta digitală pe internetul ascuns și câți se tem de dark web

ACTUALITATE
Cât costă viața ta digitală pe internetul ascuns și câți se tem de dark web

Lumea a auzit în mare de infracțiuni cibernetice cum ar fi furtul de date, dar puțini știu cât valorează informațiile furate.

După episoadele Cambridge Analytica și GDPR lumea a devenit mai conștientă de posibilitatea furtului de date, însă un studiu Kaspersky Lab cu peste 7000 de respondenți europeni arată că încă nu știm cât valorează datele noastre.

Cercetarea arată că 59% din respondenți sunt conștienți că firmele pot face bani din vânzarea de date personale, însă 50% nu știu cât valorează datele pentru companii sau infractori cibernetici.

Problema este că datele, pe care multe persoane le consideră inofensive, sunt furate constat și vândute pe dark web. Studiul arată că informațiile care poate ție nu ți se par importante pot fi vândute pe dark web. De exemplu, infractorii cibernetici îți pot vinde întreaga viață digitală pentru mai puțin de 50 de dolari, iar aici intră informații furate din conturi de pe rețelele sociale, informații bancare, acces de la distanță la servere și desktop-uri și chiar date din cadrul anumitor servicii precum Uber, Netflix sau Spotify.

În plus, pot fi vândute orice informații de pe diferite site-uri care ar putea să păstreze informații despre cardul tău de credit.

Cercetarea arată că prețul unui singur cont compromis este infim, de aproximativ un dolar. spune: „Este uimitor, dar poți vinde viața digitală completă a cuiva pentru mai puțin de 50 de dolari. Majoritatea celor cu vârste între 15 și 35 de ani s-au înregistrat la peste 20 de servicii online diferite și probabil că folosesc doar 10 în mod constant, ceea ce face și mai ușoară misiunea hackerilor de a trece neobservați și de a face bani.”, a declarat David Jacoby, Senior Security Researcher la Kaspersky Lab.

Cele mai răspândite metode prin care sunt furate astfel de date sunt campaniile de phishing sau folosirea unei vulnerabilități de securitate din soft-ul unei aplicații.