07 mai 2018 | 12:10

Cursele de cai sunt mai dăunătoare pentru animale decât credeai

ACTUALITATE
Cursele de cai sunt mai dăunătoare pentru animale decât credeai

Pariurile pe curse de cai sunt destul de populare, iar fanii acestora nu prea se gândesc la cum sunt afectate animalele. Potrivit unui studiu de la Universitatea Guelph, exercițiile intense pot fi fatale pentru caii de curse.

Profesorul Peter Physick-Sheard a examinat 1.713 cazuri de decese, între 2003 și 2005, și a descoperit că aceste curse au legătură cu unele cazuri. „Studiul arată legătura dintre mortalitate și intensitatea managementului general al cailor, stilul lor de viață și tipul de muncă pe care o fac”, a declarat el.

Physick-Sheard consideră că pregătirea și cursele de mare viteză, realizate într-o perioadă scurtă de timp și spațiu, reprezintă un risc pentru sănătatea cailor. Acesta mai spune că, cele mai multe curse din America de Nord implică eforturi intense pe o distanță relativ mică.

Studiul a fost publicat în revista „Equine Veterinary Journal” și este primul care compară mortalitatea a trei rase diferite de cai. Astfel, cercetătorii au analizat date despre rase și despre antrenamentul cailor.

În acest sens, ei s-au folosit de un registru care consemnează toate decesele cailor. În acest domeniu raportarea este obligatorie și trebuie efectuată în termen de maxim 60 de zile de la deces.

Studiul a urmărit să caracterizeze și să cuantifice mortalitatea asociată curselor și să identifice diferențele dintre rase. Physick-Sheard a descoperit că rasa pură a avut cea mai mare rată a mortalității. Din cele 1.000 de curse, 2,27% din decese au avut legătură cu exercițiile fizice intense. Studiul mai arată că aproximativ 1% din rasele pure mor anual din cauza curselor.

Astfel, studiul a arătat că rasa pură este afectată mai puternic de cursele de cai, în timp ce armăsarii tineri sunt mai rezistenți. În cazul celor din urmă, la 1.000 de curse a fost înregistrată o rată anuală de deces de 0,23%- 0,24%.

Cauza majoră a morții pentru toate rasele a fost leziunea musculo-scheletică. Cercetătorii mai spun că aceste date ar putea fi folosite pentru a reduce semnificativ mortalitatea cabalinelor.