Testul prin care dovedești că nu ești robot (dacă o să ai nevoie vreodată)
Dacă ar trebui să convingi un om că nu ești robot, ce i-ai spune? Conform unui studiu bizar de specific, se pare că cel mai bine începi să vorbești despre emoții și despre nevoile fiziologice.
Oamenii de știință John McCoy și Tomer Ullman de la Departamentul de Științe Cognitive și ale Creierului de la Massachusetts Institute of Technology au vrut să găsească un fel de de test Turing minim.
Acest tip de test a fost inspirat de matematicianul Alan Turing și este o metodă de a afla dacă roboții gândesc precum oamenii. Presupune o conversație online cu o inteligență artificială – dacă un om nu își dă seama că vorbește cu un robot, atunci robotul trece testul Turing.
McCoy și Ullman au întrebat 1.089 participanți ce cuvânt ar folosi pentru a convinge un om că nu sunt roboți. Scopul nu era neapărat diferențierea oamenilor de mașini, ci înțelegerea mai profundă a ceea ce înseamnă să fii om. Majoritatea participanților (mai exact 47%) au ales un cuvânt legat de emoții sau gândire. Cea mai populară alegere a fost „iubire”, urmată de „compasiune”, „uman” și „te rog”.
În total, cercetătorii au găsit 10 categorii de cuvinte, printre care mâncarea (cu cuvinte precum „banană” și „pizza”), cuvinte non-umane („câine” și „robot”) și cuvinte legate de nevoile fiziologice și înjurături („caca” și „penis”).
A doua parte a studiului a implicat un nou grup de participanți, format din 2.405 oameni. Cercetătorii au creat perechi întâmplătoare de cuvinte din cele zece categorii și i-au întrebat pe participanți ce cuvânt cred ei că a fost ales de un om, și care de un robot. Cuvântul cel mai puțin popular a fost „robot”. Cel mai popular – și poate și cel mai surprinzător – a fost „caca”.
Cercetătorii sunt de părere că acel cuvânt, fiind considerat oarecum tabu, generează un răspuns emoțional mai puternic decât un cuvânt care descrie o emoție. „Precum iubirea și compasiunea, este parte din ceea ce ne face oameni”, au subliniat cercetătorii.