Cum oprești companiile să te mai spioneze pe internet pentru reclame

Cum oprești companiile să te mai spioneze pe internet pentru reclame

Nimic nu te sperie mai mult pe internet decât personalizarea reclamelor. Din fericire, există câteva soluții la care poți apela pentru a opri astfel de practici.

Dacă ai căutat ieri pe internet detalii despre o instalație de aer condiționat sau despre o sticlă de whiskey, așteaptă-te să vezi reclame pentru acele produse timp de vreo două săptămâni în fiecare colț al online-ului. Indiferent dacă înțelegi sau nu cum funcționează reclamele de pe internet, mecanismul prin care sunt personalizate în funcție de activitatea ta s-ar putea să te sperie.

Partea interesantă a ecuației este că, dacă citești un document menit să explice personalizarea reclamelor sau conceptul de „ad targeting”, sistemul pare să fie inventat pentru binele tău. Practic, aproape toate produsele sau serviciile cu care te confrunți în bannerele de pe internet îți sunt oferite în funcție de vârsta ta, locația în care te afli, afinitățile tale pentru restaurante, magazine online și nu numai.

Fiecare gest pe care îl faci pe internet de pe telefon, tabletă, laptop sau desktop este utilizat pentru a-ți particulariza reclamele pe care le vezi.

Există multe etape pe care trebuie să le parcurgi dacă vrei să știi cum oprești personalizare reclamelor de pe internet. În primul rând, trebuie să începi de la Google. Gigantul din Mountain View câștigă peste 90% din bani din reclamele oferite pe internet pornind de la profilul tău individual și de la activitățile tale online.

Din cauza legislației GDPR, cei de la Google au implementat un mecanism facil prin care poți opri personalizare reclamelor, deși oficialii americani preferă cuvântul ”anunțuri”. Pentru a opri mecansimul, accesează această adresă, autentifică-te cu contul tău de Google și debifează „Personalizare anunțurilor” din partea de sus a ferestrei.

Pentru că mai sunt câteva sute de furnizori de reclame personalizate pe internet, mai există câteva etape pe care trebuie să le parcurgi pentru a vedea reclame arbitrare în fiecare colț al online-ului. Accesează această adresă, așteaptă să se încarce lista de dedesubt și bifează Refuz în dreptul fiecărei companii. De dragul eficienței, te poți duce la capătul de jos al listei și poți apăsa de la început pe Refuz toate platformele. Modificările se vor aplica în timp real.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: