Cum au ajuns oamenii să schimbe complet anotimpurile
Oamenii de știință au analizat datele de satelit din ultimele patru decenii și au descoperit astfel că noi, oamenii, am reușit cumva să schimbăm complet anotimpurile.
Autorii studiului au spus că șansele ca asemenea schimbări să apară în mod natural, fără influența oamenilor, sunt de 5 la 1 milion. Ei au căutat, pe parcursul anilor, semnale umane în zgomotele emise de Pământ în cadrul recordurilor de temperatură, a chimiei marine și a schimbărilor arctice.
Astfel, au descoperit un ritm inegal de schimbări sezoniere în atmosfera de deasupra zonelor temperate din Emisfera Nordică și din Emisfera Sudică.
Ben Santer, om de știință la Lawrence Livermore National Laboratory și autor principal al studiului, a asociat schimbările majore de temperatură cu niște valuri care ajung la țărm. Pentru fiecare 38 de ani, echipa a analizat minimele și maximele temperaturilor. La început, aceste valuri de minime și maxime erau mici. Spre final, către anul 2016, valurile aveau minime mari și maxime și mai mari.
Studiul de față le pune capac și scepticilor, care spun că încălzirea globală este un mit sau că rapiditatea cu care Pământul se încălzește este supraestimată. „Afirmația că supraestimarea încălzirii este datorată unei mari erori în modelul de sensibilitate a climei a fost testată în altă parte și nu este credibilă”, au scris autorii.
În ceea ce privește schimbarea anotimpurilor, Friederike Otto, unul din profesorii asociați de la University of Oxford’s Climate Research Programme, a explicat mai bine cum stau lucrurile. „Sunt multe observații legate de faptul că ciclul anotimpurilor se schimbă, și este și unul din cele mai observabile lucruri în viața de zi cu zi, cu copacii care înfloresc mai devreme”, a subliniat Otto.
Santer a spus că cercetarea servește drept un reminder pentru tendințele climatice actuale. „Adunarea de dovezi mă îngrijorează”, a zis el. „Acesta este genul de treabă despre care nu vrei să ai dreptate”