28 apr. 2018 | 10:15

Cum activezi utilizatorul root pe Mac și la ce ajută ”administratorul suprem”

ACTUALITATE
Cum activezi utilizatorul root pe Mac și la ce ajută ”administratorul suprem”

Majoritatea celor care utilizează un sistem Apple au drepturi de administrator. În funcție de ceea ce faci pe Mac sau de aplicațiile pe care le rulezi, s-ar putea totuși să fii nevoit să înveți cum activezi utilizatorul root pe Mac.

Pentru că sistemele macOS folosesc un kernel UNIX foarte apropiat de Linuxul tradițional, pe lângă utilizatorii obișnuiți pe care îi găsești în System Preferecens, există un root. Dacă ești administrator, poți instala orice program pe computer, poți crea utilizatori sau poți șterge unii existenți.

Doar utilizatorul root poate accesa însă fișierele altor utilizatori de pe computer, poate modifica fișiere de sistem și poate modifica în Terminal anumiți parametrii de funcționare ai computerului.

Un alt motiv pentru care ar fi bine să ai utilizatorul root activat pe sistem cu o parolă asociată are legătură cu securitatea datelor. În noiembrie 2017 detaliam o vulnerabilitate foarte gravă de macOS. La momentul respectiv, a ieșit la iveală că oricine se putea loga pe sistemul tău cu utilizatorul root și orice parolă.

Din fericire, cei de la Apple au fost foarte eficienți în a acoperi respectiva gaură de securitate. În continuare este însă foarte important să deții controlul asupra utilizatorului root pe Mac și să-i asociezi o parolă complicată pe care o știi doar tu.

Dacă vrei să știi cum activezi utilizatorul root pe Mac, primul pas pe care trebuie să-l urmezi este să intri la secțiunea Users & Groups din System Preferences. Fă click pe lăcățelul din stânga jos și autentifică-te cu parola ta de administrator.

[readmore]

Apasă pe Login Options în stânga jos. Din dreptul butonului Network Account Server, apasă pe Join. Din noua fereastră, te interesează Open Director Utility. Apasă pe lăcățelul din stânga jos din nou și autentifică-te. Din meniul Edit din stânga sus trebuie să optezi pentru Enable Root User. Tastează o parolă pentru utilizatorul Root și repetă respectiva parola ca să fii sigur că ai tastat-o corect. Confirmă cu Ok.

Dacă vrei să te autentifici cu noul utilizator Root, apasă pe măr în stânga sus și fă un click pe Log out. În noua fereastră de autentificare vei vedea un buton intitulat Other. Fă click pe el și tastează numele de utilizator Root în câmpul din partea de sus, iar la parolă scrie parola pe care ai definit-o anterior. Apasă pe Enter pentru confirmare.

cum activezi root pe mac

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele