04 iul. 2018 | 06:30

Crimele cauzate de WhatsApp sunt consecința tragică a știrilor false

ACTUALITATE
Crimele cauzate de WhatsApp sunt consecința tragică a știrilor false

În țările occidentale, știrile false se propagă mai ales pe Facebook. Indienii își iau porția de fake news de pe WhatsApp, iar consecințele sunt tragice.

În India, nu mai este vorba doar influențarea rezultatelor la alegeri de către un set de informații false propagate online. Conform celor mai recente statistici, nu mai puțin de 12 oameni au murit în ultimele două luni din cauza unor zvonuri nefondate propagate prin intermediul popularei aplicații WhatsApp.

Pentru ca lucrurile să fie și mai macabre, merită reținut că cei mai mulți au fost linșați sub forma unor execuții cât se poate de publice. Prea puțini ajung să fie arestați în urma unor astfel de evenimente, pentru că au loc la sate.

Cazul a cinci persoane care au fost omorâte din cauza unor zvonuri referitoare la implicarea lor în activitatea de trafic de copii a fost detaliat recent de Washington Post. Poliția din zonă este de părere că oamenii au fost linșați în momentul în care un grup de săteni a văzut o persoană vorbind cu un copil. Nu au fost necesare dovezi suplimentare.

Din câte se pare, știrile false au consecințe atât de grave în India din cauza faptului că mulți dintre cei care le citesc sunt la prima interacțiune cu un smartphone și au descoperitul internetul de doi-trei ani.

Încă nu și-au format un filtru referitor la ce înseamnă informații adevărate și false propagate online în egală măsură. Autoritățile locale au încercat să pondereze fenomenul prin avertizarea populației cu referire la astel de practici pe internet, dar mecanismul nu este foarte eficient.

În timpul unei prelegeri, acum o săptămână, un angajat al autorităților a fost omorât de mulțimea adunată într-o piață publică în timp ce încerca să le explice diferența dintre sursele de informare.

Gravitatea fenomenului din India a fost detaliat și într-un reportaj al celor de la The Times of India. Partea tristă este că nu se întrezărește nicio soluție.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele