Europa fără Dumnezeu: cât de mult a scăzut creștinismul
Majoritatea tinerilor din 12 țări din Europa nu cred în vreo entitate religioasă, iar cei din Cehia sunt cei mai puțin religioși, conform statisticilor.
Statisticile sunt luate dintr-un raport de la Europe’s Young Adults and Religion, realizat de Stephen Bullivant, profesor de teologie și sociologie de religie la St Mary’s University din Londra. Raportul de bazează pe date preluate în urma studiilor realizate între 2014 și 2016 pe tineri cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani.
Bullivant a spus că religia este pe moarte. „Cu câteva excepții notabile, tinerii se identifică și practică din ce în ce mai puțin religia”, a subliniat el. „Creștinisul ca mod implicit, ca normă, s-a dus și probabil s-a dus de tot – sau cel puțin pentru următorii 100 de ani”.
Ceea ce este surprinzător este că țările vecine, care au istorii și culturi relativ similare, diferă extrem de mult în ceea ce privește religia. Să luăm drept exemplu Polonia și Lituania, cele mai religioase țări și Cehia și Estonia, cele mai puțin religioase țări. Toate sunt țări post-comuniste, dar cumva prezentul a ajuns să fie foarte diferit pentru fiecare.
În ceea ce privește procentul de tineri care se identifică cu o religie, rezultatele arată o tendință către ateism. În Cehia, 91% din tineri nu se identifică cu vreo religie, iar 9% au spus că sunt creștini. La polul opus, în Polonia 83% din tineri sunt creștini, iar restul de 17% sunt atei.
În Estonia, Suedia, Olanda, Marea Britanie, Ungaria, Belgia, Franța, Finlanda, Danemarca, Norvegia, Spania, Rusia și Elveția, procentul celor care sunt atei oscilează între 46% și 81%. Țările în care creștinii predomină sunt Germania, Portugalia, Irlanda, Slovenia, Austria, Lituania și Polonia, unde procentul celor care se identifică drept creștini este undeva între 47% și 75%.
Când vine vorba de participarea la slujbe religioase – dincolo de ocaziile speciale – numai 2% din tinerii din Estonia se duc săptămânal. În țări precum Cehia și Ungaria doar 3% din tineri merg la slujbe, iar în Suedia, Danemarca, Rusia, Austria și Lituania vorbim de un procent de 4%. Procente mai mari se găsesc în Irlanda, Portugalia și Polonia – de 15%, 20%, respectiv 39%.
Dacă vorbim de frecvența cu care se roagă tinerii din țările europene, situația nu stă foarte diferit. Între 41% și 80% din tinerii din următoarele țări nu se roagă vreodată: Cehia, Suedia, Danemarca, Estonia, Olanda, Norvegia, Franța, Spania, Marea Britanie, Belgia, Ungaria, Finlanda, Slovenia, Rusia, Germania, Elveția, Lituania și Portugalia.
Între țările de mai sus și nu numai se regăsesc însă și oameni care se roagă săptămânal sau mai des. Procentul variază între 18% și 50% în Marea Britanie, Slovenia, Austria, Elveția, Germania, Olanda, Portugalia, Irlanda și Polonia. „Noua setare implicită este «fără religie» și aceia puțini care sunt religioși se vor găsi înotând împotriva valului”, a spus Bullivant. „În 20 sau 30 de ani, bisericile obișnuite vor fi mai mici, iar cei câțiva oameni care vor rămâne le vor fi foarte fideli”.