Acum poți să vezi ce se întâmplă în creierul tău când ceva îți place sau nu
Fiecare om asociază sentimentele pozitive cu alimentele și experiențele de care se bucură din plin, iar pe cele negative cu opusul.
Un nou studiu arată cum „cartierele” creierului atribuie sentimente bune și rele pentru anumite obiecte, experiențe sau trăiri. Condusă de neurologul Kay Tye, cercetarea ilustrează procesele creierului pe care nici neurologii nu le-au înțeles. Astfel, noua cercetare ar putea avea un impact pozitiv în tratarea tulburărilor mintale.
În 2016, echipa lui Tye a constatat că în amigdală, centrul emoțiilor din creier, există neuroni care atribuie sentimente, bune sau rele. Aceste răspunsuri fac parte din viața noastră de zi cu zi și contribuie la supraviețuirea noastră. Este important să știi ce lucruri îți fac bine și care nu, astfel încât să nu-ți faci rău.
Noul studiu, publicat în Cell Reports, explorează mai profund acest aspect al creierului, concentrându-se pe o anumită secțiune a amigdalei, amigdala bazolaterală. Echipa a dat câtorva șoareci zaharoză și un aliment amar, pe care le-au perceput diferit. Cercetătorii au înregistrat răspunsurile neuronale ale șoarecilor, pentru a vedea ce sentimente au pregătit neuronii din creier să trimită.
Apoi au identificat și manipulat acei neuroni și i-au proiectat să răspundă la impulsurile luminoase. Acest lucru le-a permis să înregistreze activitatea electrică a neuronilor, dar și a agenților din apropiere, dezvăluind ce anume a influențat circuitele locale și cum. Astfel, echipa a constat că în regiunea amigdalei bazolaterale există regiuni distincte și diverse, în care valențele, sentimentele bune sau rele, sunt determinate prin legături cu alte regiuni ale creierului și interacțiuni cu amigdala bazolaterală în sine.
La sfârșitul experimentului, echipa a cartografiat peste 1.600 de neuroni. Ele au evidențiat trei tipuri diferite de neuroni care se proiectează în diferite părți ale creierului și sunt asociate cu diverse tipuri de valențe. În ciuda acestor grupări strânse, cercetătorii au remarcat că diferite tipuri de neuroni de multe ori se amestecă între ei.
Astfel, s-a constat că neuronii, în funcție de tipul lor, au abilitatea de a se influența unul pe altul. Partea bună e că, odată ce toate aceste aspecte vor fi teoretizate și aplicate, oamenii de știință ar putea înțelege mai bine anumite probleme de sănătate mintală și dependență.
Dincolo de acestea, există probabilitatea să-ți manipulezi sentimentele sau dorințele, dacă poți să-ți controlezi aceste rețele de neuroni.