26 nov. 2018 | 17:30

De ce lipsa de somn și anxietatea sunt „înrudite” și cum le percepe creierul tău

ACTUALITATE
De ce lipsa de somn și anxietatea sunt

Dacă ai simțit vreodată că o noapte proastă de somn te-a lăsat amețit și mai anxios decât de obicei, nu ești singurul care a trecut prin asta. De fapt, există o legătură directă între lipsa de somn și anxietate, care până acum nu era înțeleasă pe deplin.

Persoanele care suferă de insomnii au un risc dublu de a dezvolta o tulburare de anxietate și 70-80% din persoanele cu anxietate clinică au probleme fie să adoarmă, fie să rămână neclintite în timpul somnului. O nouă cercetare prezentată la reuniunea anuală a Societății pentru Neurologie de la San Diego a reușit să explice relația dintre lipsa de somn și anxietate.

Cercetarea indică faptul că pierderea unei nopți de somn are ca rezultat un tipar de activitate al creierului care seamănă foarte mult cu anxietatea. „Lipsa de somn declanșează în creier aceleași mecanisme care ne fac sensibili/vulnerabili către anxietate – regiunile care susțin procesarea emoțională și, de asemenea, regiunile care reglementează emoțiile”, a declarat Eti Ben-Simon, un fost doctorand de la departamentului de neurologie al Universității din California, Berkeley.

Tot acesta a precizat că dacă continuăm să nu dormim sau dacă avem o afecțiune cronică care afectează procesul, ne-am putea sensibiliza și provoca niveluri mai crescute de anxietate, care ar putea contribui, în cele din urmă, la dezvoltarea unei tulburări de anxietate.

În cercetarea de față, oamenii de știință au analizat 18 persoane sănătoase și somnul acestora, timp de două nopți: una în care nu au dormit deloc, urmată de o noapte normală și odihnitoare. După seara în care nu au dormit, pacienții aveau nivelurile de anxietate crescute cu 30%, jumătate din ei îndeplinind pragul necesar diagnosticării unei tulburări de anxietate.

De asemenea, a doua zi au fost puși într-un MRI și le-au fost arătate videoclipuri violente, în care vârstnici sau copii erau abuzați. Rezultatele au arătat o activitate semnificativ mai mare în regiunile generatoare de emoție ale creierului, cum ar fi amigdala sau cortexul cingular. Ambele zone procesează emoții negative precum frica și sunt hiperactive la pacienții cu tulburări de anxietate.

Vestea cea bună este că, după ce pacienții au avut parte de o noapte odihnitoare de somn, nivelurile de anxietate au revenit la normal.