Ce au în comun conversațiile dintre animale cu cele dintre oameni
Animalele comunică în felul lor, pe care nu îl putem înțelege pe deplin, dar există o asemănare crucială între cum comunică ele și cum comunicăm noi.
Un studiu arată că multe specii de animale „vorbesc” pe rând, așteptând să audă ce are interlocutorul de transmis. Acest model poate fi văzut la nenumărate animale, de la păsări până la elefanți. Cercetările despre obiceiurile de conversație ale animalelor au început acum mai bine de 50 de ani.
Totuși, nu există vreun raport care să compare rezultatele lor – iar de aici a venit inspirația pentru studiul mai sus menționat.
Noul studiu a implicat analiza a sute de studii precedente asupra mamiferelor, insectelor și amfibienilor. „Scopul final al acestui cadru este de a facilita comparații sistematice transversale pe scară largă”, a explicat unul din membrii echipei de cercetare, lingvistul Kobin Kendrick, de la Universitatea York din Marea Britanie.
„Un astfel de cadru va permite cercetătorilor să urmărească istoria evoluției acestui remarcabil comportament de așteptare a rândului și să adreseze întrebări mai vechi cu privire la originile limbajului uman”.
Cercetătorii au descoperit că timpul de așteptare pentru a răspunde variază de la o specie la alta. Printre cele mai grăbite se numără păsările cântătoare, care așteaptă 50 de milisecunde pentru a răspunde. La polul opus se află balenele, care așteaptă câte două secunde.
Noi, oamenii, așteptăm 200 de milisecunde. Graurii sunt ceva mai speciali – ei evită să se suprapună în conversații, iar dacă acest lucru se întâmplă, reacția este ori de tăcere, ori de părăsire a scenei. Așadar, tăcerile inconfortabile variază de la o specie la alta.
Un alt membru al echipei, cercetătoarea Sonja Vernes de la Max Planck Institute for Psycholinguistics din Olanda, a spus că studiul de față ar putea ajuta și la înțelegerea originilor limbilor vorbite de oameni. „Ne-am adunat împreună pentru că suntem convinși că aceste domenii pot beneficia unul de celălalt”, a zis ea.