05 oct. 2018 | 19:33

Cum afectează consumul de iarbă creierele adolescenților

ACTUALITATE
Cum afectează consumul de iarbă creierele adolescenților

Când vine vorba de consumul de canabis, există atât studii pro, cât și contra. O nouă cercetare intră în tabăra adversă și vrea să-i descurajeze pe cei care cred că marijuana are numai beneficii.

Cercetarea publicată în Jurnalul American de Psihiatrie a studiat evoluția a 3.826 de adolescenți, pe parcursul a patru ani. În fiecare an, subiecții au primit întrebări legate de consumul lor de canabis și de alcool, iar cercetătorii s-au folosit de teste cognitive pentru a le estima abilitățile creierului.

Oamenii de știință au comparat modul în care canabisul și alcoolul au afectat rezultatele testelor, pentru a determina care dintre ele este mai nociv.

Trei sferturi dintre adolescenții intervievați au recunoscut că au consumat alcool cel puțin ocazional, în timp ce doar 28% din ei au spus că au fumat marijuana. Cu toate că numărul utilizatorilor a fost mai mic, efectele substanței au fost mai vizibile și de lungă durată.

Cercetătorii au constatat că fumătorii de marijuana prezentau o alterare a memoriei, a controlului inhibiției și raționamentului. Aceste efecte au fost independente față de cele legate de alcool, însă asta nu minimizează efectul alcoolului asupra creierelor adolescenților.

Ambele substanțe provoacă probleme comune legate de învățare, atenție și luare a deciziilor. „Creierele lor încă se dezvoltă, iar canabisul afectează procesul” a declarat profesorul Patricia J Conrod.

Efectele consumului de canabis asupra creierului variază în funcție de persoană și depind de mai mulți factori. Printre aceștia se numără vârsta fumătorului, frecvența de utilizare, doza și durata.

Cercetările anterioare au sugerat că drogul poate modifica activitatea și structura creierului, mai ales dacă este utilizat când creierul încă se dezvoltă. De exemplu, acesta poate avea impact asupra materiei albe a creierului, care este importantă în transmiterea semnalelor nervoase.