Cine a inventat internetul și cum a ajuns să cucerească lumea
Internetul a schimbat iremediabil lumea în care trăim – în mai bine, în mai rău, depinde pe cine întrebi. Astăzi suntem obișnuiți cu el, dar de unde a venit acest internet de toate zilele?
Ideea i-ar fi aparținuit lui Leonard Kleinrock, care a descris conceptul în lucrarea „Information Flow in Large Communication Nets”, publicată în 1961. Totuși, mai mulți oameni de știință au anticipat existența unor rețele globale de comunicare și informație. Nikola Tesla sugera încă de la începutul anilor 1900 posibilitatea unui sistem global fără fire.
Totuși, schemele practice pentru internet a apărut abia la începutul anilor 1960, când psihologul și omul de știință J.C.R. Licklider a popularizat ideea de rețea intergalactică de computere, conform History.
Primul prototip de internet a venit în 1969. În acel an, oamenii de știință care lucrau la US Advanced Research Projects Agency (ARPA) au conectat computerele din University of California și Stanford Research Institute într-o rețea. Sistemul ar fi picat însă în timp ce cercetătorii introduceau litera G din mesajul „LOGIN”, care avea să fie distribuit în computerele de la University of California.
Chiar și așa, s-a dovedit că internetul este posibil, iar rețeaua a început să crească. Un comunicat de presă realizat de University of California a adus în atenția publicului existența internetului în vara lui 1969. Cam așa arăta prima rețea de internet:
E-mailul a luat naștere în 1971. În acel an, programatorul Ray Tomlinson a trimis primul e-mail. A fost primul sistem de mesagerie care trimitea mesaje prin rețea către alți utilizatori. Șapte ani mai târziu, a fost trimis și primul mail spam, și cumva e surprinzător că a durat atât.
În 1973, oamenii de știință Vinton Cerf și Robert Kahn au creat TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol), un set de reguli de comunicare pentru toate computerele conectate prin internet.
Cei doi sunt considerați, în opinia majoritară, inventatorii internetului. Un an mai târziu, a apărut o versiune comercială a internetului, numită Telenet. Telenet ar fi fost primul ISP (Internet Service Provider). În 1977, a apărut primul modem, iar acesta a devenit dispozitivul de bază pentru oamenii care doreau să descopere internetul de la ei de acasă.
În 1983, a apărut DNS (Domain Name System), mulțumită oamenilor de știință Paul Mockapetris și Jon Postel. Acest sistem permitea denumirea diferitelor domenii de pe internet. Astfel, a apărut primul domeniu de pe internet, denumit symbolics.com, în 1985.
Trei ani mai târziu, a apărut și primul virus. Creatorul său nu avusese intenții malițioase – el a vrut doar să măsoare dimensiunea internetului, dar o eroare de programare a făcut ca mai multe computere să fie infectate. Daunele cauzate au fost estimate undeva între 10 și 100 de milioane de dolari.
Inginerul Tim Berners-Lee a venit în 1989 cu ideea de WWW (World Wide Web), un sistem în care documentele hypertext să fie interconectate cu link-uri, pentru ca utilizatorii să le găsească mai ușor, după cum arată Bright Links.
În 1990, Berners-Lee a dezvoltat codul HTML, iar în vara lui 1991, World Wide Web a devenit accesibil pentru toată lumea, punând bazele internetului așa cum îl cunoaștem astăzi. Tot în 1991, a fost creată și prima cameră web. Cercetătorii de la Cambridge University Computer Science Depaartment au creat o cameră web care să îi ajute să vadă dacă recipientul cu cafea este plin fără să fie nevoie să se mai ridice și să verifice.
În anul 1993, a fost lansat Mosaic, primul browser World Wide Web, care a fost creat de oamenii de știință Marc Andreessen și Eric Bina. Un an mai târziu a apărut browser-ul Netscape, care a devenit rapid un oponent competitiv pentru Mosaic. Astăzi, browserele pe care le folosim au fost inspirate de al doilea.
Internetul a evoluat mult de atunci, iar oamenii au ajuns aproape dependenți de el. Când privim înapoi, este impresionant – și uneori terifiant – cât de departe a ajuns.