22 oct. 2018 | 12:56

Chinezii de la Oppo „fură la cântar” în testele de performanță

ACTUALITATE
Chinezii de la Oppo „fură la cântar” în testele de performanță

A venit rândul celor de la Oppo să trișeze la testele de performanță. Compania are o explicație, dar vezi tu dacă ții cont de ea sau nu.

În contextul în care majoritatea telefoanelor de top și mainstream de pe mapamond folosesc aceleași procesoare și cantități de memorie RAM, ți s-ar putea părea inutil să încerci să înșeli în teste. Mai mulți producători chinezi sunt însă de altă părere. Deși este infim numărul celor care iau decizia unei achiziții de mobil pornind de la benchmark-uri, acest argument pare să fie inutil pentru Oppo, de exemplu.

Huawei a fost de referință în industrie când vine vorba de o atitudine ciudată referitoare la înșelatul benchmark-urilor. Argumentul oficialilor companiei a fost că toată lumea trișează, trebuie să o facă și ei. Acum, a venit rândul celor de la Oppo să treacă prin furcile caudine.

Creatorii UL Benchmarks tocmai au scos două telefoane Oppo din clasamentele online cu rezultate la teste. Terminalele cu pricina sunt Oppo Find X și Oppo F7, iar testul înșelat a fost 3DMark.

După ce au reiterat testele cu o aplicație 3DMark care nu se află în Google Play, a devenit evident că smartphone-urile chinezești identificau numele aplicației și amplificau automat frecvența de lucru a procesorului. După cum se poate vedea în captura de ecran de mai jos, diferențele obținute au fost semnificative.

În mod previzibil, oficialii Oppo nu au contrazis concluziile celor de la UL Benchmark. În schimb, au afirmat că telefonul mărește frecvența de tact a procesorului la toate aplicațiile pretențioase, nu doar la benchmark-uri, ci și la jocuri. Argumentul se pare însă că nu a fost suficient pentru creatorii 3DMark, iar unele dintre telefoanele Oppo de top nu se mai regăsesc în clasamentul online.

Oficialii chinezi au promis că vor face câteva schimbări pe marginea acestui subiect printr-o actualizare de firmware. Au evitat însă să promită că nu vor mai înșela în teste.

oppo-benchmark-misleading-640x37

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele