22 nov. 2018 | 10:30

Până în 2020 toți chinezii din Beijing vor fi notați în funcție de comportament

ACTUALITATE
Până în 2020 toți chinezii din Beijing vor fi notați în funcție de comportament

Autoritățile chineze plănuiesc să judece fiecare cetățean chinez, adică în jur de 1,3 miliarde de oameni, în funcție de comportamentul său în societate. Acest plan părea unul utopic și nerealizabil, însă ar putea fi mai aproape de realitate decât ai crede.

Autoritățile din Beijing vor să treacă la treabă și până la sfârșitul anului 2020 și începutul anului 2021 vor ca toți cei 22 de milioane de locuitori ai capitalei să aibă un număr de puncte desemnat. Datele despre cetățeni vor fi colectate din mai multe departamente și acestea vor fi folosite pentru a pedepsi sau pentru a recompensa cetățenii chinezi.

Gândește-te la sistem ca la un joc, deși nu este, și fiecare acțiune a unui om în societatea chineză este monitorizată și în funcție de acțiunile acestuia i se acordă sau i se ia un anumit număr de puncte. Ai trecut pe roșu? Minus zece puncte. Îți plătești ratele la timp? Plus 20 de puncte și tot așa.

Așadar, cei care vor avea un număr favorabil vor primii anumite beneficii precum rate mai mici la achiziția unui apartament, oportunitatea de a se angaja în posturi mai bine plătite și tot așa.

China experimentează de mult cu astfel de sisteme care-și califică cetățenii, recompensând un comportament bun și pedepsind acțiunile rele cu restricții și sancțiuni. Criticii spun că un astfel de sistem este plin de riscuri, iar oamenii s-ar putea reduce la doar niște date, fără a se mai lua în calcul factorul uman.

Așadar, autoritățile din Beijing vor să dea drumul la sistem și toți cei 22 de milioane de locuitori să fie trecuți în sistem. În orașul Hangzhou s-a lansat deja sistemul de creditare personal care recompensează acțiuni precum munca voluntară, donațiile de sânge și pedepsește pe cei care încalcă regulile în trafic etc.

De când a fost implementat sistemul până în luna mai, oamenii cu cu un scor de credit prost au fost impedicați să rezerve 11 milioane de zboruri, patru milioane de călătorii cu trenul, potrivit autoriăților chineze.

Acest sistem de supraveghere a devenit posibil datorită tehnologiei și datorită unor servicii financiare precum WeChat sau Alipay care centralizează plățile, dau împrumuturi și cumpără bilete de călătorie pentru transportul în comun. Acest conturi sunt sincronizate cu numerele de telefon care sunt legate de anumite numere de identificare din sistemul central chinez.