13 iun. 2018 | 10:05

Muzeu pentru Cernobîl, acolo unde și icoanele sunt radioactive

ACTUALITATE
Muzeu pentru Cernobîl, acolo unde și icoanele sunt radioactive
Darmon Richter / The Bohemian Blog

Cernobîl rămâne o amintire sumbră și o pată neagră în istoria omenirii, dar ucrainenii au deschis un muzeu cu relicve radioactive culese de la locul tragediei.

De ani buni, turiștii curajoși au șansa de a vizita Zona de Ecluziune de la Cernobîl, pentru a „admira” ruinele unui oraș fantomă, bântuit încă de radiații. Pentru o anumită categorie de fotografi, Zona de Ecluziune de la Cernobîl este un paradis, un adevărat Disneyland unde găsești pretutindeni un subiect ce merită atenție.

Ucrainenii au organizat însă și un loc mai puțin expus pericolului radiațiilor și al prăbușirii ruinelor sau contaminării cu alte substanțe. Este Muzeul Național al Cernobîlului, situat la Podil, lângă Kiev.

cernobil muzeu ucraina radiatii

Muzeul a fost organizat în clădirea unui fost avanpost de pompieri, loc de unde au plecat mai multe echipe de salvare într-o misiune sinucigașă, când reactorul 4 de la Cernobîl a explodat. Astfel, clădirea în sine are o încărcătură istorică.

Muzeul are și un logo, un măr (copacul), care reprezintă un arbore genealogic al familiilor care au fost afectate de radiații. Iar fructul căzut e în contrast cu ramurile lipsite de frunze. Pereții sunt ticsiți de fotografii, documente și bunuri ale oamenilor care au părăsit zona după explozie. De tavan sunt atârnate uniforme ale foștilor pompieri, iar vizitatorii au șansa să înțeleagă mai multe despre un reactor nuclear, printr-o replică miniaturală a unuia.

cernobil muzeu ucraina radiatii

Unele camere sunt special amenajate pentru a recrea distrugerile provocate în clădiri de explozia nucleară. În timp ce unora li se va părea că acele lucruri sunt un kitsch, ele scot, de fapt, în relief, consecințele radiațiilor. Până și icoanele expuse sunt periculoase. Un semn care avertizează pentru pericol de radioactivitate, îi ține pe vizitatori la distanță. Îți faci cruce de la distanță și pleci mai departe.

cernobil muzeu ucraina radiatii

Vezi apoi un totor de elicopter suspendat de tavan, apoi un fetus mutant de porc într-un borcan pe care privirea n-are cum să-l rateze, deși ai vrea acest lucru. Cemerele sunt iluminate corespunzător, dar în culori atent alese, pentru crea o atmosferă lugubră, specifică unui scenariu postapocaliptic, dar futuristic.

[readmore]

Nu e ca o plimbare prin Zona de Ecluziune, dar pare un muzeu care cu siguranță îți va marca întreaga zi.