Cele mai vechi piramide din lume nici măcar nu sunt în Egipt
În secolul 20, coloniștii danezi au fost primii europeni care au descoperit situl Gunung Padang, cel mai mare sit megalitic din Asia de Sud-Est. Ceea ce nu știau era că acolo era posibil să se afle prima structură piramidală din lume.
În provincia Java din Indonezzia, situl Gunung Padang cuprinde resturile unor structuri și monumente de piatră imense. Cercetătorii cred că acolo s-ar afla cea mai veche structură piramidală din lume. Un studiu controversat, prezentat în cadrul AGU 2018 Fall Meetin din Washington, DC, sugerează că Gunung Padang nu este un simplu deal cu resturi de piatră, ci un ansamblu de structuri antice vechi de peste 10.000 de ani.
„Studiile noastre dovedesc faptul că structurile nu acoperă doar vârful, ci se înfășoară în jurul pantelor, acoperind cel puțin 15 hectare”, au subliniat autorii. „Structurile nu sunt superficiale, ci înrădăcinate undeva adânc”.
Cum au ajuns la această concluzie? Echipa de cercetători de la Indonesian Institute of Sciences a folosit un mix de mai multe metode de supraveghere, precum radare de penetrare a solului, tomografe seismice și excavări arheologive. Astfel, au conchis că Gunung Padang nu este doar un deal artificial, ci o serie de mai multe straturi construite în timpul perioadelor preistorice. În total, ei au identificat patru straturi, pe care le poți vedea mai jos:
Primul strat, cel făcut din coloane, pereți și cărări din pietre, se află undeva la 1-3 metri deasupra celui de-al doilea strat. Acesta din urmă era considerat ce experți ca fiind unul format în mod natural, dar autorii studiului cred că ar fi un alt aranjament de coloane de roci. Sub el s-ar afla al treilea strat, care ar cuprinde camere subterane. La bază ar fi stratul al patrulea, făcut din bazalt și – conform cercetătorilor – modelat manual de strămoșii din vremuri preistorice.
Momentan, rezultatele studiului rămân la nivelul de speculație. Dacă se dovedesc a fi reale, lumea arheologică s-ar putea schimba însă.