Cel mai interesant autobuz autonom e unul pe care l-ai vrea în București

Cel mai interesant autobuz autonom e unul pe care l-ai vrea în București

Vehiculele autonome sunt încă ceva nou și fasinant, parcă desprinse din universul familiei Jetson. Mai nou, o companie japoneză a creat, în parteneriat cu o firmă finlandeză, un autobuz autonom care este tare, tare simpatic.

Compania Muji a făcut echipă cu finlandezii care se ocupă de mașini autonome de la Sensible 4 și au dezvoltat autobuzul autonom Gacha. Acesta ar fi primul astfel de vehicul care poate circula în toate condițiile de vreme.

Japonezii au creat design-ul minimalist al mașinii, pe când finlandezii au adus tehnologia autonomă. Astfel, autobuzul poate naviga în condiții de ploaie cu găleata, ceață și zăpadă, detectând obstacole și arătând drăguț în același timp. Pentru a-i testa capacitățile, experții de la Sensible 4 au dus vehiculul în Laponia. Aceștia s-au gândit că un asemenea autobuz nu ar putea fi viabil din punct de vedere comercial dacă nu a fost testat în toate condițiile posibile de vreme.

„Noi dezvoltăm aceste vehicule pentru ca acestea să devină parte din lanțul zilnic de servicii de transport”, a explicat Harri Santamala, CEO la Sensible 4. „Vehiculele autonome nu pot intra în zona mainstream până când tehnologia lor nu a fost asigurată să funcționeze bine în toate tipurile de climat”.

Acest autobuz va ajunge pe străzile capitalei finlandeze din martie 2019. Creatorii săi speră ca vehiculul să transporte pasagerii între trei orașe finlandeze – Espoo, Vantaa și Hämeenlinna. „Muji propune o viață plăcută”, au explicat japonezii. „Acest lucru nu include doar produsele necesare traiului de zi cu zi, ci și provocările cu care se confruntă diverse comunități. Tehnologia avansată a șofatului autonom are potențial în zonele rurale, unde ratele de naștere în scădere și populațiile îmbătrânite aduc probleme în aceste comunități”.

Dacă testele merg bine, cele două companii plănuiesc să creeze o întreagă flotă de vehicule Gacha, în speranța că până în 2021, acestea vor deveni ceva la ordinea zilei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Fast Company